Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

April 27, 2011 / by Zsolt Soczó

Érdekes SQL programozási hibák

Előző héten két érdekes hibát láttam ügyfeleknél.
Az egyikben láttam, hogy a lekérdezés végrehajtási tervében konverzió van, datetime -> integer, emiatt scan volt seek helyett, azaz lassú volt a lekérdezés.
Ami fura volt ebben, hogy egy izeID oszlop volt összehasonlítva egy datetime értékkel. Az ID-k tipikusan intek, megnézve a táblát tényleg az volt. Volt egy lokális változó, ami copy-paszta miatt datetimera sikerült int helyett, és ezzel írták tovább a where szűrést. A lekérdezés már 2 éve ment élesben. :)
Ami érdekes volt benne, hogy funkcionálisan jól működött, a számok szépen konvertálódtak dátumokká és vissza, nem volt vele gond, csak lassú volt az egész. Bizarr hiba.

A másik esetben egy ilyen lekérdezés volt:

declare @a int
while valami
begin
  select @a = oszlop from tabla where ...
end

Furcsa volt, hogy a @a furcsa módon tartalmazott értéket akkor is, amikor nem érintett sort a select a where miatt.
Jobban belegondolva ez nem is fura, hisz a select NEM ad értéket a változónak, ha nem érint sort, és NEM is nullázza ki. Első iterációkor a @a null, hisz nem kapott értéket, a második iterációnál meg benne volt az első futás eredménye, ami már nem null volt, bár azt várták. Nem nagy hiba, de időrabló tud lenni.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.