Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

March 16, 2011 / by Zsolt Soczó

A kondenzációs kazán hatása?

Tavaly februárban elromlott a kazánunk, vettünk egy újat. A régi hagyományos cirkó volt, az új kondenzációs. Tavaly 277m3/hó volt a gáz átalányunk, most 210-re lőtték be.
Nyilván függ az időjárástól, menyire fűtünk be, mennyit vagyunk házon kívül stb, de a változás szerintem elég szignifikáns ahhoz, hogy a kazánra foghatjuk. 25% a diff, ami elég jelentékeny.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

5 COMMENTS

  • SzaboZsee March 16, 2011

    Önmagában annak nincs sok jelentősége, hogy az átalányt mennyire lövik be: kétlem, hogy ott bármilyen matematikára alapozott megoldás szóba jöhetne a véletlenszám-generáláson kívül. Viszont a fogyasztáscsökkenés nem az őrláng létén múlik: önmagában egy új kazán 10-15%-kal hatékonyabb egy 5-10 éve üzemelő gépnél, de ha egy FÉG szintű ócskavasat cseréltél egy legalább középkategóriás termékre, a 25-30%-ot sem tartom elképzelhetetlennek.

  • KRis March 16, 2011

    Hello!

    Tavaly nyáron lett nálunk egy külső szigetelés (minőségi 10cm+ lábazat XPS) és egy 1.0-s műanyag nyílászáró csere elvégezve, számokat még én se tudok mondani, meg nálunk nagyon nagy az ingadozás a nemfűtünk (10-12’C) és a mindenki otthon van között, de 20-40% között biztos van a megtakarítás.

    Kazánban még én is gondolkodtam, de nálunk még a sokvizes/nagyradiátoros rendszer van, ill. ha a kezdeti 100-hoz nézem a 10-20%-t (kazán nyereség) akkor a 60 (100-40%) hoz képest a 10-20% már relatíve sokkal kevesebb megtakarítás, és a megtérülés ideje exponenciálisan nő…

    Persze megéri, újonnan énse vennék mást, de így már meggondolandó az a 300-500e FT amibe kerül… majd megpurcan a mostani :D

  • Soczó Zsolt March 16, 2011

    SzaboZsee: a régi se volt őrlángos, elég új volt az is. A kondenzációs technikának tudom be a javulást.

  • Tamás April 14, 2011

    Hülye kérdés: a kondenzációs kazánhoz nem kell véletlen új kémény?

    Ha jól tudom, ott is spórol, hogy előmelegített levegőt húz be egy dupla falú kémény segítségével…

  • Soczó Zsolt April 14, 2011

    De, a régi kéménybe behúztak egy csövet, így a kéményen megy be-ki a levegő. Hogy előmelegít-e, ezt nem gondoltam át, de lehet benne valami.

    Ez minden zárt égésterű kazánhoz így megy, a kondenzációsok meg mind zárt égésterűek.