Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

May 6, 2010 / by Zsolt Soczó

A mai amerikai tőzsde beszakadásról

Ma majdnem 10%-ot esett a Dow index, a többi is olyat zuhant, amilyet még nem láttam.
Az egyik cég részvényei (ACN) pár perc alatt beestek 40$-ról 0,01-ra, aztán vissza kb. 40-re. Gondolj bele, valaki megvette ekkor mondjuk 1$-ért a részvényeket, majd 5 perc múlva eladta 40x haszonnal.

Az okok között szerepel, hogy a görögök miatt be van mindenki tojva, de, és most jön az érdekes. Ekkora visszaesést mint az előbbi részvénynél nem tud okozni a pánik eladás. A pletykák szerint egy trader b-t írt be véletlenül m helyett, így az eladás (vagy short) billion lett million helyett. :) Pár nap múlva kiderül, mi volt pontosan.

Update: Kérdezték, mi történt volna, ha már menne a kereskedő algoritmusom?
Ez teljesen attól függ milyen az alg, és éppen pozícióban volt-e a zutty előtt. Vagy nagyon sokat keres, vagy sokat bukik. Waterfall profit vagy loss, az ilyen volatilitású napokon ez kiszámíthatatlan. Egyébként már rollbackelik vissza keményen a tőzsdei adatbázisokat, a tegnapi kritikus 20 perc kereskedéseit, a borokerek meg mozgatják vissza a pénzeket az accountok között, azokat, amelyek által érintett trade-k több mint 60%-kal kimásztak a korábbi árból. A tegnapi 1 centre leesett 40$-os részvény is ma már 17$-ra vissza van húzva, akinek volt pár százszoros profitja és pezsgőzött éjszaka, ma már csak 60%-os haszna maradt. Az se rossz. :)

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.