Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

November 28, 2009 / by Zsolt Soczó

A Windows 7 megmentette a laptopomat a leégéstől

Két hete vettem a fáradtságot, és felraktam az eddigi Windows 2008 helyére a Windows 7-et. (Kicsit nehezen szántam rá magam, mert minden OS váltás után vagy egy hét mire minden újra a helyére kerül.)
Hamarosan észrevettem, hogy nagyon belassul a gép. A Resource Monitor CPU fülén a Processes fejlécen látható egy érték, % Maximum Frequency. Ez azt jelzi, mennyire vette vissza a Windows (vagy a BIOS?, nem tudom) a proci frekvenciáját. A belassulások idején ez kb. 20%-on állt, és nem akar feljebb menni. Bosszantó, leszabályozza a Windows a proci sebességemet. Mivel nem elégedtem meg egy egyszerű k. Windows beszólással (másképp mehetnék HUP tagnak), utánanéztem a dolognak. Azt írják, ha a gép hűtésével van gond, akkor történhet ilyen. Volt, pl., akinek leállt a proci ventilátora.
Tesztként kikapcsoltam a BIOS-ban a SpeedStepet, ettől mindig 100%-on volt a sebesség, de egész nap süvített a gép, és lesütötte a t.met is.
Végül bekapcsoltam a kompresszort, és alaposan kifújattam a port a gépből. Azóta hideg a gép, mégis, ha kell, felhúzza a Windows 100%-ra a procisebességet (a BIOS-ban újra engedélyeztem a SpeedStepet).
Terjesszétek a jó hírt, ha belassul a gép, tessék alaposan kiporolni.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

14 COMMENTS

  • Gubus November 28, 2009

    Szia!

    És miért nem 2008 R2?

    G.

  • Soczó Zsolt November 28, 2009

    Magam se tudom, talán most ki akartam próbálni egy igazi kliens OS-t.

  • Kurbli November 28, 2009

    Éppen ezért van a szoftveres “mentőládikámban” (ami tképp egy patikai zacskó), egy 3Com NIC, patch kábel, csavarhúzó, egyebek mellett egy gyerekeknek rendszeresített végbélpumpa is a porok eltávolítására. Az ügyfelek néha kiröhögnek, ha pl így kezdek a vírus vagy spyware irtásába, de megdöbbennek az eredményesség hatására.

  • Soczó Zsolt November 28, 2009

    Hát, a végbélpumpa tényleg nem hétköznapi, de hatásfokozónak jó lehet. :)
    Én maradnék egy levegő sprénél. :)

  • gaba December 1, 2009

    Vicces, pont ugyanez volt a gépemmel. Nem értettem, mitől lassult be, valami szoftveres problémára gyanakodtam én is. A te eseted győzött meg, hogy ki kéne nyitni a gépet és megnézni belül, és igazad is volt. Csupa por volt belül (3 éves gép), és az egyik ventillátor végleg le is állt. Most cserélik.

    Egyébként szerintem nem is az operációs rendszer védte meg a procijainkat, hanem már a chipset, meg az alaplapi szoftver (BIOS), nem?

  • Soczó Zsolt December 1, 2009

    Gaba, örülök, hogy továbblöktelek. :)

    Valószínűleg a cgipset az okos, de w2k8 alatt nem is tudtam, hogy baj van. Szervernek persze nem is ez a dolga.

  • Atis December 19, 2009

    ja, szervernek mindegy, leég-e :)

    meg azért monitoroznak mindent a szervereken (venti leállt, diszk elromlott a raidben, stb.), mer úgyis mindegy

  • Soczó Zsolt January 6, 2010

    Atis: :)
    Igazad van.

  • bts January 6, 2010

    Nagyon köszönöm az 5letetet.
    A magyar w7-em “maximális gyakorságnak” ?! hívja- és nálam ez mindentől függetlenül mindig 50% -on áll. Korábban azt hittem hogy a két mag miatt van ez, eszembe nem jutott volna, hogy ez proc frekvenciáját jelenti.

  • Török József March 7, 2010

    Javaslom, hogy ne várd meg amíg lelassul. Figyeld meg, hogy a Te körülményeid közt mennyi idő alatt koszolódik el annyira a masina, hogy ez a jelenség jelentkezzen. Oszd el kettővel és megvan a javasolt tiszttítási gyakoriság.
    Bocs az amatőr felvetésért, de ugye nem szétszedés nélkül tiszítottál a kompresszorral?
    Ilyenkor megfelelően szét kell szedni a notit (jó esetben csak a hátsó burkolatokat) és úgy kell tisztítani. A ventillátort le kell fogni, hogy “ne pörgesd szét az agyát”. Különben elég hamar beadja a kulcsot.
    Azt szoktam csinálni, hogy amikor az ügyfél behozza a gépét, megmutatom, hogy milyen poros, szöszös belül. Így általában rávehetők, hogy félévente beudorjanak egy szaksezrű tisztításra.

  • Műszerész March 21, 2010

    “A ventillátort le kell fogni, hogy “ne pörgesd szét az agyát”. Különben elég hamar beadja a kulcsot.”

    Mármint úgy érted, hogy kompresszor/porszívó által fújt/szívott levegő ne ártson neki, akkor szerintem felejthető, nem tudsz neki ennyivel ártani. Nem tudom, szedtél-e már szét ilyen ventilátort (nem írtam rosszul, egy L betű), de műszerészként is állíthatom, nekem inkább viccesnek tűnik, amit írtál.

  • Török József March 22, 2010

    Pedig nem vicc.
    Szedtem már szét ilyen és másfajta ventilátort is.
    Ha nincs más lehetőség, megfelelő kenőzsír alkalmazásával kicsit feljavítható az elkopott ventilátor. (Nem tart sokáig a kenés pozitív hatása.)
    A ventilátor valóban 1 db “L”, de fenntartom a jogot az elgépeléshez. :)

    Visszatérve a kompresszorból kiáramló levegőre, ha van egy kis kopás a csúszócsapágyban, akkor könnyedén elfordulhat, hogy mechanikai sérülést okozol.
    Az sem jó, ha egy 2500-as fordulatra tervezett ventilátort 5000-6000-es fordulaton pörgetsz.

    Én kompresszorról írtam. Porszívóról nem szóltam. A porszívó fújásra állítva, nem hoz létre olyan nagy légnyomást, mint a kompresszor.

    A műanyagok is öregszenek. Mi sajnos jártunk már úgy (régen), hogy egy öregedő ventilátor lapátja letört a kompresszoros tisztítás során.
    Aztán próbálj meg ventillátort szerezni egy laptopba.

    Ha tudsz egy jó beszerzési forrást, örömmel veszem.

  • didyman March 22, 2010

    Itt nem a W7 mentette mega gépedet, a Speedstep CPU szintű implementáció, amit a BIOS-on keresztül lehet némelyik gépnél engedélyezni/tiltani főképpen az akkus/hálózatos üzemmód függvényében. A géped pedig nem akart leégni, a speedstep éppen ezért avatkozott bele, hogy elejét vegye. Egyébként meg ha baj van a hűtéssel, akkor abba a Pentium M-ek nem nagyon halnak bele, gond a szintén közös bordára hozott, főleg Intel integráltnál erősebb VGA-kkal van. De szerencsére ekkor sem mindig jut el a gép a kritikus értékekig, a közös hőkör miatt a CPU melege akár saját, akár környező lapka miatt eléri a lekapcsolási küszöböt, a gép leáll. AMD-knél sajnos ez a mechanizmus közel sem ilyen jól működő, ott fordult már elő CPU elhalása hőre visszavezethető okokból, valamint az NVidia lapkakészletek messze hajlamosak elmelegedni (és nem csak BGA kontakthibázni.

    Ventilátor témaköre: Én nem hiszek a kompresszorban, egyes megfejtésekben képes rendesen pucolni, de jellemzően a ventilátor a gépen belülről szedi össze a levegőt, a kompresszorral így a pormacskát szétteríted a gépben, ahonnét vagy összeszedi, vagy nem, az ott maradó por viszont továbbra sem egy egészséges megoldás, párát gyűjt, kapacitása van, nem jó az nekünk. Én mindig szétszedem és kipucolom aprólékosan, pláne mert a kompresszor a zsíros, dohányfüstös és a szorosan tapadó darabokkal nem tud mit kezdeni. Ha ehhez az alaplapot kell kiszedni, akkoris jobban érzem magam, hogy látom is a tisztát.
    Venti beszerzése amúgy nem olyan észvesztő probléma, én a vadiújakat 3-6k között szerzem be, ez laptop jellemző javítási költségvetését elnézve nem nagy tétel. Amúgy kopni ritkán/nagyon soká szokott (kivéve MSI), inkább kiszárad, azon tartósan segít a zsír (Topaz jellegű lágyzsír az igazán alkalmas, az olaj és a nehezebb zsírok nem!), de sok gépben zárt a csapágy azás, azon gyk. nem lehet segíteni.

  • Török József March 22, 2010

    Szakszerű, remek hozzászólás.

    A zsíros szennyeződést valóban nem tudja lefújni a kompresszor. Ilyenkor be kell segíteni egy közepes szálerősségű ecsettel.

    A gépbe jutott szösz szétszedés nélküli kompresszoros tisztítás során, gyakran megreked a laptopban. Esetleg erősebb dugulást okozhat a szellőzőjáratokban.

    A kompresszor nagyon szépen tisztítja a poros (nem zsíros-poros) felületeket, meg a szöszt.
    Gyors és hatékony.

    Bizony, szétszedés után lehet alaposan megtisztítani a hűtőfelületeket és az elektronikát.

    A por káros hatásáról írtakkal mélyen egyetértek.

    A homok tartalmú por a ventillátorok csapágyazását erősen koptatja, így esetenként másfél, két éves laptopoknál is tapasztalható, hogy a ventilátor erősen zörög. Ha sokáig vársz, újra csendes lesz, mert beszorul és megáll. :)

    Az olaj alkalmazása azért sem célszerű, mert remekül megköti a port. Így még hamarabb bekövetkezik a ventilátor beszorulása, leállása.

    Elárulnád, hogy hol veszed a vadi új noti ventiket?

    Ha már itt tartunk, az öreg notiknál célszerűnek tartom leszerelni a hűtőegységet, és tisztítás után friss hővezető pasztával helyettesíteni a beszáradt, gyári hővezető pasztát.

    Az USB és egyéb csatlakozók felületét is célszerű rendszeresen pormentesíteni, mert a por erősen koptathatja az érintkező fémfelületeket. Az aranyozás, vagy egyéb jól vezető bevonatok kopását követően jelentkezik az oxidáció és a kontakthibák. Persze a por önmagában is okozhat kontakthibát.