Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

October 1, 2008 / by Zsolt Soczó

SQL Server memória beállítás és vergődés

Annak idején az SQL 2000 kapcsán úgy tanultam, hogy az sql server okosan bánik a memóriával, és ha a szabad RAM mérete 5 MByte alá esik, akkor a Lazy Writer elkezdi kiírni a módosított lapokat a diszkre. Teszi ezt azért, hogy ne kezdjen el lapozni az oprendszer.
2005-ben azonban elkezdtem azt tapasztalni, hogy az sql server túlzabálta magát, és az oprendszer mégis csak keményen lapozott alatta, és úgy tűnt, hogy nem más processzek miatt, hanem az SQL Server miatt.
Az MVP newsgroupon olvasom, hogy másoknak is van ilyen problémája. 8 G RAM volt a gépben, az SQL Server 6 G-ra volt bekorlátozva. Más folyamatok, mint Database Mail, stb. miatt azonban még így is nagy lapozások történtek, erről az SQL Server ír is az error logjában (A significant part of sql server process memory has been paged out. This may result in a performance degradation.).
A kollégának 4 Gigára vissza kellett húzni a max memory beállítást, hogy megnyugodjon a szerver. Ez másnak is bevált. Jó erről tudni.

Van, akinek az OS File Cache viszi el a ramot. Nekem is gyanús volt már egyszer, ezek szerint nem véletlenül. Van egy beállítás a System applet mögött (Performance Options, Advanced, Memory, Adjust for best performace of Programs vagy System Cache), hogy file server vagy application server üzemmódban működjön a szerverünk. Ez pont a File Cache méretét szabályozza, tehát ha ez rosszul van beállítva egy SQL Serveren, akkor ez már gyanús lehet.

Nem csak a File Cache szoríthatja ki az SQL Servert a memóriából, de ha az, arra az alábbi cikk megoldást adhat.

Részletes elemzés és lépésenkénti hibakeresés a problémáról itt található.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.