Gyakorlati SQL Server optimalizálás screencast – tapasztalatok a való életből

(Ez nem az előző heti konferencia felvétele, az az MS honlapján lesz fenn kb. egy hét múlva, majd belinkelem.)
Nemrég segítettem egy barátomnak kinyomozni, hogy mitől hal be a webszerverük illetve mögötte az SQL Server bizonyos időintervallumokban. Ennek a nyomozásnak a folyamatát mutatom be életem első screencastjában. A gyanús lekérdezés IO költségét 300 ezerről 4e-re sikerült lehúzni, ennek a lépéseit is beleraktam a screencastba. Ha valakit érdekel hogyan kell tényleg komplex lekérdezéseket optimalizálni, az szeretni fogja a felvételt. Kicsit visszafogott hangú, mert aludtak a babák amikor rögzítettem, de az enyém. :)
A jövőben sok screencastot fogok készíteni, egy részét csak hobbiból, egy részét az ms részére, így majd fejlődni fog a technika, lesz intro, intro zene, stb, csak ezeket még meg kell szülnöm.
Sreaming avi verzió htmlben, full screenre maximalizálható, avi direkt link (~100M), flash verzió nem olyan jó minőségű, de csak 23M az egész, megállítható, tekerhető, de nem maximalizálható.
Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy végignézze (26 perc, nagy idő a mai világban, tudom), akkor kérem jelezzen vissza, hogy van-e igény hasonlóra a jövőben is, mert nagyon sok mindent így sokkal gyorsabban meg tudok mutatni nektek, mint egy full-featured cikkben, ami azért sok energiát és időt igényel.

Update: bocs, rossz avit töltöttem fel, most megy fel a jó. A Camtasia tud smartfocussal is videót létrehozni, ami ránagyít arra a részre, ahol egérrel mutogatunk. Jó ez, de a végrehajtási tervekből pont a lényeg emiatt lemaradt. Egy óra múlva fenn van a rendes verzió, ez ráadásul csak 100 mega lesz. Addig is a flash verzió megfelelő.
Update2: fenn van a jó videó. Firefox alatt nekem befagy az avi-html verzió, IE-ben jól megy. Gondolom bugos a firefox media player addin.

13 thoughts on “Gyakorlati SQL Server optimalizálás screencast – tapasztalatok a való életből

 1. Kurbli

  Elkezdtem nézni a direkt linket, menetközben nyilván levetted a server-rő. No ekkor kezdődött nálam egy heves hálózati ellenőrzés, mert semmi sem ment. Érdekes, hogy az IE7-be beépülő “Diagnose Connections Problems…” és egy router és gép reboot oldotta meg a problémát. Már csak az okát kéne megtudnom, miért így jelentkezik a forrás megszűnése. :D
  Majd visszajövök…

 2. retikanya

  Nekem még a “szép nagy” dolgok nem voltak elérhetőek, de a Flash változat igen. Nekem ez is elégnek tűnik :)
  A tartalom és a forma okés, így ilyen szűken szívesen hallgatok, nézek előadásokat, hisz célratörő és tartalmas. Ha van kedved ezekkel (is) foglalkozni akkor hurrá, én továbbra is lelkesen megnézem őket (nu jó nem mindig azonnal).
  Köszi a munkát!

 3. Pingback: Soci blog » Blog Archive » Adalék az előző screencasthoz

 4. bdani

  örülök az ilyen screencastoknak, sokat lehet belőlük tanulni, úgyhogy ha van időd/energiád még ilyet csinálni, szívesen látnánk!
  (alapozó, kezdő szinten is)
  köszi!

 5. Kurbli

  bdani:
  Ebben tökéletesen igazad van. Nagyon sokat lehet tanulni abból, ha nézzük és hallgatjuk, hogyan dolgozik egy nálunk lényegesen többet tudó. Azonban nem lehet elvárni, hogy pl. az én ismerethiányos szintemen beszéljen egy probléma megoldásáról. Ehhez nekünk is fel kell készülnünk.
  Maga a munkafolyamat megfigyelése sem vezet mindig eredményre. Erre egy ősrégi példát mondok:
  35 éve, amikor a számítástechnikával munkakapcsolatba kerültem, láttam és tudtam, ki a jó programozó. Figyeltem, hogy egy feladványt hogyan oldanak meg. Legtöbbször úgy történt, hogy hosszan – néha pár napig -néztek egy kockás papírt, majd leírtak pár oldal kódot (akkorjában ez így zajlott). Rendszerint e kódok szinaktikailag helyesek voltak, kevés szemantikai problémával. Nem igazán értettem, hogyan is gondolkodnak. Erre egyik tanítóm a következő példát mondta: “Ha egy padon látsz egy hosszasan, meredten üldögélő embert, akkor két eset van. Vagy hót be van rúgva, vagy absztrakt algebrával foglalkozik.” Na most ezt a fajta “problémába merülést” nem lehet eltanulni, csak megtanulni.

 6. gerleim

  Örülünk, és köszönjük – de nem biztos hogy a tscc (saját) codec az a legpopulárisabb. Valami általánosabbal lehet hogy jobb lenne.

 7. Soczó Zsolt Post author

  Tudom, hogy a saját codec macerás, megnézem, milyen minőséget tud a sima codec. Ha jót, akkor az lesz a jövőben.

Comments are closed.