Webszerver compression – lassít vagy gyorsít?

Nem kérdés, hogy a kliens jelentősen gyorsabban hozzájut a tömörített tartalomhoz, pl. a google lapjai többek között ezért gyorsak.
De mekkora hatással van ez a szerverre? Mennyire lassítja azt le? Eddig az volt a fejemben, hogy ez a szükséges rossz, a szerver procija gőzerővel tömörít, ezért bár a kliens megnövelt felhasználó élményt él át, a szerver ki lesz terhelve. De NEM és nem!

Mivel a tömörített tartalmat letárolja az IIS, ezért ha már egyszer lezajlott a tömörítés, a továbbiakban már csak mint statikus fájlt kell kiszolgálni a szervernek, ráadásul sokkal kisebbet, mint az eredeti. Ennek eredményeképpen nem csak, hogy jobb lesz az élmény a kliensen, de még a szerver is örül. Ez a nem semmi, mi? Persze dinamikus tartalom esetén már sokkal jobban meg kell gondolni, ott általában nem megy az újrahasznosítás.

Mindezt lehet kombinálni SSL-lel is, ekkor is örül a szerver, mert kisebb tartalmat kell titkosítani, és ellentétben a tömörítéssel a titkosítás valóban nagyon proci intenzív. Tessék megnézni a linkelt cikket, tanulságos.
Szeressétek a tömörítést, nem kerül semmibe bekapcsolni (IIS7-en, IIS6-ban nincs kivezetve a GUI-ra).

4 thoughts on “Webszerver compression – lassít vagy gyorsít?

 1. Meister

  IIS6-ban is ki van vezetve.
  Többit majd holnap, sok volt a sör ma este, de a lényeg, hogy a statikus fájlok tömörítését BE KELL KAPCSOLNI, sőt a metabse-ben be kell állítani, hogy a css, meg a js kiterjesztést is vegye statikusnak.
  Ami gond, s eldöntendő, hogy ha bekapcsold a tömörítést, akkor az expired date meg lesz cs.szve, mert 1970-et tol bele a headerbe az IIS, hogy a közbeeső proxy-k ne cache-eljenek.
  Sajnos emiatt néha a firefox is inkébb lekéri minde alkalommal az adott fájlt, azaz az adott css/js fájl le lesz kérve minden oldalletöltésnél. (https esetén eleve b.szik a böngésző az expiere-re, meg hasonlókra.)
  (Na, ha ezt holnap elolvasom, meg fogok lepődni, az biztos. A lényeg, hogy minek iszik, aki nem bírja. :)

 2. Meister

  Na, átolvasva, nem is írtam hülyeséget. :-)
  Csak az 1970 nem stimmel. :-)
  Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy PIV-es gépen (még akkor is, ha nem nagy a CPU terhelltség) sokat lassít a dinamikus fájlok tömörítése. (Nem lesz 100%-os CPU, vagy ilyesmi, egyszerűen lassan jön le a tartalom. Ez főleg ASP.NET lapoknál tűnt fel.)
  XEON-os gépen nem lehet észrevenni a különbséget, illetve nem lesz lassabb, az biztos.
  A statikus fájlokat meg mindenképpen tömöríteni kell, azt hülyeség nem bekapcsolni.

Comments are closed.