Készenléti áramfogyasztások

Év végén rájöttem, hogy eléggé alá van lőve a havonta fizetett áramfogyasztásunk a valóságnak. Ezért összeszereltem egy konnektort a multiméterrel, és méricskéltem egyet.

Megdöbbentő, de havi X Ft fölötti az áramfogyasztás csak a készülékek készenléti árama miatt.

Az eredményeket itt publikáltam. Mielőtt megnéznéd, érdemes megtippelni, és csak aztán megnézni a mért adatokat. Azóta éjszaka kihúzom a HIFI cuccokat. Hogy ezzel mennyi fosszilis tüzelőanyagot lehet megspórolni, hamarosan kiszámítom.

14 thoughts on “Készenléti áramfogyasztások

 1. varanusz

  Istencsászár vagy. Végre itt egy kézzelfogható összeg, amit a villanyszámla miatt idegeskedő, hitetlenkedő családtagoknak, ismerősöknek oda lehet tolni.

 2. waces

  Es mi a megoldas? Nehogy mar minden este aramtalanitom az egesz lakast.
  Most oszinten, az ha valakinek ezen mulik a ho vegi parizsi akkor ott komoly gond lehet.
  De imho a foldon nincs olyan ember aki este szepen lekapcsol minden stand-byban levo dolgot. Es baromsag is lenne.

 3. Soczó Zsolt Post author

  Én nem a pénzről beszélek, hanem a CO2-ről, lsd. következő bejegyzés.
  De, ahogy ott ki is számoltam, ez csepp a tengerben. De valami.

 4. varanusz

  Egyébként meg miért is ne kapcsold ki teljesen a ritkán használt eszközöket. Én videokazettát 1-2 havonta max. 1x nézek. Minek menjen addig a video standbyban?

 5. lovag

  Nem olyan egyszeru ez Soci. Kapcsolouzemu izek osszevissza vesznek fol aramot. A meromuszerek meg altalaban szinuszra vannak kallibralva. Meg ha aramot mertel akkor hol marad a coszinuszfi?

  Egyebkent tajekoztato jelleggel nagyon hasznos. Fejleszti a kornyezettudatos viselkedest. :)

 6. Soczó Zsolt Post author

  Varanusz: nálam meg egy évben egyszer megy a videó, most ki is esett fogyasztók köréből. A projektort is ritkán kapcsolom be, minek fogyasszon (furcsa mód elég sokat).
  Ettől nem csökken a komfortérzetem, de mégse pazarlok annyira. Ettől jobban érzem magam. A CO2 miatt.

 7. Soczó Zsolt Post author

  Lovag: igen, nem vettem figyelembe a fázistolást meg hullámformákat. A Tv ki is csapta a műszer biztijét (az induló áramlökés miatt). :)
  Szóval ezzel csak arra akartam felhívni az emberek figyelmét, hogy sok apróságon lehet változtatni, hogy csökkenjen a károsanyag felhasználás.
  Fontolgatom is a BKV-t a kocsi helyett.

 8. waces

  OK-OK ertem en. Tehat azert csokkentsem az eletem komfortfokozatat, hogy egyreszt megtakaritsak eves szinten annyi penzt amennyinel egy heten tobbet koltok csak etteremre, masreszt megovjam a foldet annyi CO2 kibocsatastol amit a BKV igenyesen beallitott buszai mondjuk 30 perc alatt termelnek. Bar van annak valami bája, hogy reggel meg este mint kis lampaoltogato fel es lekapcsolom a fogyasztokat. Ertem en, ertem :)

  Varanusz: En se hasznalom a videomat, de pl az orajat igen :)

 9. varanusz

  Waces,

  Ha neked 1 gombnyomás jelentős nehézséget okoz, akkor természetesen ne cselekedj így. Én szeretem kikapcsolni a nem használt eszközöket, kihasználom az ujjmozgatásból adódó többletenergia-igény zsírégető hatását :)

 10. waces

  Varanusz,
  Nem okoz nehezseget, viszont felesleges. Semmivel nem leszek beljebb tole, max kenyelmetlen.
  Szep demagogia, hogy ezzel megmentjuk a foldet. Csak eppen nem igaz.
  En elvarom azt, hogy a korulottem levo eszkozok a kenyelmemet szolgaljak. Nyilvan futhetnenk frissen vagott faval is, megse tesszuk.
  Szoval minden tiszteletem Socie ezert a szamitasert. Ahogy a Monthy Pythonek mondtak “ujabb erdekes adat”.

 11. gigi

  Gratula a számításokhoz!

  Ami azt illeti, a hozzászólások is érdekesek, jól tükrözik az eltérő életfelfogást, környezeti szemléletet.

  Mi este a kazán, a boyler és a riasztó kivételével mindent kikapcsolunk, sőt, napközben is kevés eszköz megy stand by. Laptop + este a tv. A lámpák is energiatakarékos izzósak, meg lámpa-oltogat mindenki rendesen. Környezetvédelmi nézőpontból (is).

  Az elektroszmogról se pro, se kontra nem győzött még meg egy írás se. De nem szeretem, ha piros “pontok” világítanak össze-vissza a lakásban éjjel. Aludjanak a gépek is.

  És 100 nm-es lakás, kb. 5500/hó, (áremelés előtt) villanybojlerrel együtt. Nemigen szokták elhinni, hogy ilyen kevés, pedig tényleg… mitagadás, én se hittem volna, hogy a sok stand-by ennyi kw-ot és ft-ot jelent.het..

 12. LP

  A 2005 évi termelési adatok alapján, valamint a 2005 évre történt kiosztás szerint számolva az egy kWh villamos energia termelés 0,5 kg CO2 kibocsátással járt. Megjegyzem, hogy ebben nagy szerepet játszik az atomerőművi termelés, amely 2005-ben 13834 millió kWh villamos energiát termelt gyakorlatilag CO2 kibocsátás nélkül. Az atomerőművi termelés nélkül számolva a fajlagos magasabb, mégpedig: 0,8 kg CO2/kWh.
  Részletesebben ha kell, elkuldom a táblázatot, a lenkei kukac levego pont hu címre írj!
  Adatok forrása: KSH

 13. tr

  “tehat azert csokkentsem az eletem komfortfokozatat, hogy egyreszt megtakaritsak eves szinten annyi penzt amennyinel egy heten tobbet koltok csak etteremre”

  Kedves waces,
  ha mindenki így gondolkozna továbbra is, rövidesen gázállarcban mehetnél kedvenc éttermedbe. Ez nem arról szól, hogy neked mennyire jól megy épp, hanem hogy azt a kis kapott értéket szorozd meg durván egy millárdal nonstop évröl évre és akkor mondd, hogy semmit sem számít az energiaválságban levő Emberiségnek s főleg a haldokló Földnek. A háztartások villanyigényének 5-10%-a. Tudod hogy ez mekkora energia összesen? Biztosan több, mint a világ legnagyobb erőművének teljes kapacitása. Nagyon hasznos a fenti mérés anyagilag is, ugyanis ez az egy-két ezer forint a legalacsonyabb bérből élő háztartásoknál is megáll, pedig ott nemhogy éttermet nem látnak, de hó végére elfogy a pénz. Főleg idéntől. Persze én sem fogom végigkapcsolgatni a lakást reggel-este, de most kihúztam a tv-t amit havonta kapcsolok be, meg még pár ilyesmit. Van órám, a telefonon is. Továbbá ott vannak a master-slave elosztók amik a master aljzatba dugott gép indulásakor kapcsolják a többit, pl. egy számítógépnél a monitort, audio-t, stb. Na ilyet pl. veszek vagy hármat most.
  A méréshez: a kapcsolóüzemű tápoknak pont semmi fázistolása nincs mivel DC-DC koverterek, így a valós áram mérhető a bemeneten.
  Standby meg pont nem változik semmi, tehát a mérés hiteles.
  Szóval tuti a felvetés, szerintem mindenki szívlelje meg és másokat is biztasson erre. Köszi,

  Péter

Comments are closed.