Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

February 26, 2008 / by Zsolt Soczó

Lejtőn a VB, emelkedő ágon a C#

A jó öreg C++ meg még mindig keresettebb, mint az előző kettő. A JAVA-ról csönd. :) (Az a legkeresettebb, legalábbis ezen adatok alapján.)

Forrás.

Az SQL Server is felfelé megy, azt én vettem már hozzá a képhez, bár gyanúsan együtt fut a Javaval, lehet, hogy nem stimmel valami.

Állások száma

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

15 COMMENTS

  • FlowMaN February 26, 2008

    Java-t kivéve azt mondom, hogy reálisnak tűnik. :D

  • hrongyorgy February 27, 2008

    Az SQL es a Java a C++-szal is egyutt fut nagyjabol….

  • pb February 27, 2008

    Ehhez képest a legutóbbi ASP.NET/C# álláshirdetésünkre 0 jelentkező érkezett. Bevenném a Fukitolt, de sok a munka.

  • gerely February 27, 2008

    @pb: Ha jó értem, ezek a statisztikák a pont a meghirdetett állások száma alapján készültek. Egyre többen keresnek, a lehetséges jelöltek száma meg viszonylag konstans (rövid távon legalábbis).
    Egyébként megerősíthetem: C# / ASP.NET / SQL vonalon nem egyszerű a toborzás.

  • pb February 27, 2008

    gerely, ahogy én látom a problémát, aki már megtanulta a C#-ot, az a webfejlesztés helyett inkább a jobban fizető szerveroldali enterprise projectekhez húz. Aki meg webfejleszteni akar, az Rubyban hegeszti a következő webkettes csodát, rosszabbik esetben PHP-ben masszírozza a vendégkönyvet.

    Egyébként hadd offoljak, nektek milyen recruiting módszer jött be? Hirdetés? Ha igen, hol? Fejvadász?

  • gerely February 27, 2008

    Hát, a kettő nem zárja ki egymást szerintem. Az ASP.NET egyik áldása/átka (nézőpont kérdése), hogy lehet azt is csinálni, hogy “akkor kihúzok ide egy Button-t, aztán behányom az eseménykezelőbe az egész programot”, meg lehet azért másképp is. Nyilván aki elért egy szintet, megtanulta (akár a saját, akár más kárán), hogy mit jelent egy olyan szoftver karbantartása, ahol minden OnClick-ben van egy ConnectionString, az nem szívesen megy vissza ebbe a világba.

    Mi szinte kizárólag webes fejlesztéssel foglalkozunk, mégis minden megvan, amitől egy project (legalábbis szerintem) enterprise lesz: a résztvevők felelősségi körének tisztán látása, fejleszői részről komoly applicaton design, az OOP értése és használata, új technikák-technológiák viszonylag gyors, de nem ész nélküli adoptálása, verzió- és bugkövetés, unit testing, stb… Igaz, azt ASP.NET csak áttételesen játszik, van saját portáltermékünk, ami az elsődleges fejlesztői platform, de hát a C# az C#, a framework az framework, az SQL az SQL nálunk is.

    Én szintén fejlesző vagyok, így a toborzásra nem látok rá részleteiben, de azt tudom hogy már relative régen keresünk embereket, és még mindig van be nem töltött hely – pedig támadtunk több fronton is egyszerre. :)

  • gerely February 27, 2008

    Ja, bár nem tisztem, de ha nagyon a .net védelmére akarnék kelni az “a Java még mindig a legkeresettebb” témakörben: adjuk csak össze a VB, C#, managed C++ értékeket! Eleve azt kapunk, amit akarunk, merthogy nem derül ki mennyi a C++-ból a managed és mennyi a natív :), de azért az látszik, hogy a szumma .net ecosystem azért erősen szorongatja a Java-t, vagy épp le is nyomja (attól függ mennyire hajlik magunk felé a kezünk).

  • pb February 27, 2008

    gerely, egyetértünk az ASP.NET lehetőségei tekintetében. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, így inkább azt mondanám, hogy az ASP.NET fejlesztők általában komolyabb “enterprise” projecteket preferrálják.

    Nekünk ekkora ambícióink nincsenek, de szoftverfejlesztő cégként jelentős a webes szolgáltásaink súlya és ez a jövőben csak növekedni fog. Rengeteg piszlicsáré szolgáltatást meg kellene csinálni, meg néhány nagyobbat is, de egyik sem olyan nagyon komoly üzleti rendszer. A mostani web IIS alatt fut és több helyen is interface-el natív kóddal, így a Linux portolás fel sem merül, az ASP/JScript béna, így marad valós alternatívaként az ASP.NET, amihez ráadásul még konyítunk is egész kicsit, csak hát van más dolgunk is. Igy kellene ASP.NET ember, ami meg nincs és ha van is, az nem siet dolgozni kis cégekhez közepes kihívást jelentő feladatokat végezni–itt nincs szükség SharePoint-BizTalk-SAP integrációra WCF alapokon, ahol SOAP-ból jön ki a ROI :)

    Egyelőre csak azt a megoldást látom, hogy outsource-oljuk Indiába a munkát :)

  • Meister February 27, 2008

    Indiával vigyázzatok, mert azok nem tudnak programozni. :-)

  • gerely February 27, 2008

    Ha nem ilyen senior developer/architect típusú ember kell, inkább az apróbb, “kapálós” feladatok dominálnak, megpróbálkozhattok pályakezdőkkel, vagy végzős egyetemistákkal is (őket akár diákmunka-szervezeteken keresztül is tudjátok foglalkoztatni elviselhetőbb állami lerántófaktor mellett).
    Az interjúztatós időszak kicsit macerásabb, mert vannak arcok, akik úgy gondolják, hogy ha le tudják írni, hogy echo “Hello”; akkor már nagyon nagy májer szoftveresek, és minimum a saját iroda meg a netto ötszáz. Személyes élmény: interjúztatás az előző munkahelyemen, frissdiplomás srác, CV-ben mindenféle fényes dolog, többek között SQL Server administrator. Akkoriban volt friss-ropogós a 2005, gondoltam hátha, rákérdeztem melyik SQL Server verziót adminisztrálta. Hát a 2003-at. Ööö… hát… köszönjük. Nem mondom, én is voltam tapasztalatlan pályakezdő, ilyenkor nyilván az ember próbál kicsit fényesíteni, de hát legalább nem abból mondom profinak magam, amihez teljesen tök vagyok…
    De ez a worst case scenario, lehet találni tényleg ügyes, lelkes juniorokat is. Szerintem jobban járnátok mint az indiánokkal. :)

  • pb February 27, 2008

    Meister, van pár indiai ügyfelünk, amit azok a tech supportra szoktak néha írni… Mondjuk egész Ázsia ilyen. Amolyan Brillant Paula Bean (http://thedailywtf.com/Articles/The_Brillant_Paula_Bean.aspx) :)

  • pb February 27, 2008

    gerely: Köszi a tippet. A (tehetséges) pályakezdőkkel nincs gond, általában hosszú távra tervezünk (elég kicsi nálunk a fluktuáció és átlagon felüliek a körülmények – azaz normálisak :) és vállaljuk a hosszabb megtérülést.

    Az interjúk meg ennél rosszabbak nem lehetnek :) Rengeteg szakmailag teljesen alulművelt ember kerül ki a felsőoktatásból, hihetetlen igényekekkel és akkor a különféle személyiségzavarokról még nem is beszéltünk :)

  • Soczó Zsolt February 27, 2008

    Szóval azt mondjátok, ritka a jó programoló, nehéz találni? Pedig egyre többen tanulnak informatikát meg programolást, azok elmennek virágkötőnek? Vagy van ember, csak ennyire gáz az anyag?

    pb, te hol dolgozol?

  • pb February 28, 2008

    De még mennyire ritka! Amennyire én látom, sok olyan kiművelt emberfőnk kerül ki a felsőoktatásból, akit egész egyszerűen nem érdekel a szakma és ez rossz. Interjúkon rendszeresen előkerül, hogy frissen végzett kolléga/kollegina végigment a főiskolán és mondjuk csak a tananyagot vágta be. Előfordult, hogy sírva ment ki (az egyébként életében első) interjújáról a kollegina, mert realizálta magában, hogy amit tud, az irtó kevés a gyakorlatban – pedig tényleg normálisan voltunk vele, persze aztán mégis én éreztem magam a legszarabbul. Ha valaki mégis érdeklődő, akkor is nagyon gyakori az igénytelen kódolás. Változónévek: s, q, p, i, j és kész. Több utasítás egy sorban. Kommentezés nincs és ha van is, az is “// ciklusban vegigmegyunk”-típusú informatív. 200 soros metódusok. OOP gondolkozás az Alma-Körte-Gyümölcs szinten. Design patterns, design by contract, általános fejlesztési diszciplinák ismerete nulla. Komoly szakmai angol hiányosságok.

    Nem azt várnánk el a frissdiplomástól, hogy a szakma minden csínját-bínját vágja, hiszem még nincs igazán tapasztalata, ugyanakkor szerintem jogos igény, hogy a kezdőnek is legyen munkával szembeni igényessége, szakmai elkötelezettsége és érdeklődése, nyitottsága. Gyakran már az önéletrajzból lejön, hogy itt igényességről és pontosságról szó nem lesz, pl. a helyesírási hibáktól hemzsegő CV-ről már meg lehet mondani, hogy (A) Nem érdekli a saját önéletrajza, (B) Nem tudja, hogy rossz a helyesírása (halvány önismeret?). Mindkét esetben felmerül a kérdés, hogy milyen minőségű munkát várhatunk el a delikvenstől.

    Munkahellyel kapcsolatban mail ment :)

  • gerely February 28, 2008

    Igen, sajnos egyet kell értsek.
    Nekem, töredelmesen bevallom, még diplomám sincs. Eljutottam az abszolutóriumig (gyk. letettem az összes vizsgámat), diplomamunkát kellett volna írni, de legelőször is belső konzulenst keresni. Akkor már javában dolgoztam a suli mellett, de gondoltam áll úgy a technika, hogy ez nem gond, létezik email, telefon, ilyesmi.
    Hát nem. Emailre nem válaszolnak, telefon csak a titkárságra, a Tekintetes Tanszékvezető Úrnak van heti két óra fogadóideje, amin jelenj meg személyesen, hogy kiválaszthasd valamelyik remekbe szabott “Telefonszám nyilvántartó szoftver Turbo Pascal 6.0-ban” témát. Egy darabig erőltettem, hogy legyen valami, aztán rájöttem, hogy öreg vagyok én már bohócnak. Abuszurd és szomorú, de azt kell mondjam: sokkal jobban érdekel a szakma annál, semminthogy azon küzdjek, hogy diplomám legyen.

    Valahogy aztán az Élet szépen igazságot tett: azok az emberek, akik nem csak azért mentek informatika szakra, mert hallották hogy ezzel jól lehet keresni, de kihullottak valami “én olyan nagyon okos vagyok, hogy alapból elvágom az emberek minimum 80%-át” tanár tárgya miatt, azok mostanra valahogy mégis megtalálták a számításukat, akik meg mondvacsinált TDK témákra ollóztak össze az internetről remekbe szabott dolgozatokat, azok árulják az írható CD-t. Néha eljönnek hozzánk interjúra, hátha.
    Persze azért ez sarkítás, és nem igaz mindenkire, de határozottan látok egy ilyen trendet.