Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2007.02.27.

Akkor most a vírus betegít meg, vagy a hülye gondolatok (pszichoszomatika)?

Filed under: Élet — Soczó Zsolt @ 14:52

Egyik korábbi bejegyzésemben volt vita a fenti kérdésről, ehhez kapcsolódnék most itt.

Szindbad írta wacesnek: Hm, es az influenza vagy az aids virus is azert betegiti meg az embert, mert eppen rossz pszichikai allapotban van?

Nos, igen. :)

Miért van az, hogy az oviban 20-ból 10 gyerek elkapja a bacit vagy vírust, a többiek meg nem?

1. Mert annak a 10-nek erősebb az immunrendszere.
2. Mert jól érzik magukat az oviban és a világban.

Szerintem mindkettő, DE a másodikból következik az első.

Ezeket a dolgokat viszont nehéz mérni, mivel a “jól érzik magukat” nehezen mérhető. Annak ellenére, hogy határozottan érzi mindenki a saját bőrén, hogyan érzi éppen magát.

Nehéz dolog ez a pszichológia, meg az ember. Szeretnénk tudományosan, reprodukálhatóan vizsgálni olyan dolgokat, amikben túl sok a változó. Mérd meg, pl. mennyire vagy boldog.

Ennek ellenére, a saját élettapasztalatom alapján teljes meggyőződéssel állítom, hogy óriási korreláció van a lelkiállapot és a betegségre való fogékonyság között.

Nézz megy egy egyszerű példát. Figyeld meg, szokott-e fájni a hasad, a fejed, vagy bármi más részed. Aztán a szokásosnál sokkal nagyobb tudatossággal figyeld meg a szüleid viselkedését. Hányszor akarják beléd szugerálni, hogy ha sokat eszel beteg leszel, ha nem öltözöl fel megfázol, ha jön a front fájni fog a fejed, stb.
Ha nem veszel észre semmit, akkor:
A. nagyon szerencsés, nem aberráló családban nőttél fel. Javasold nekik, vállaljanak még gyereket, ha nem késő, jól járnak velük a tesók is.
B. Nem vagy elég tudatos, nem veszed észre, mikor akarnak számukra is öntudatlan módon téged megbetegíteni. Nem azért, mert nem szeretnek, csak ismétlik a mintát, amit a szüleiktől tanultak.

Márciustól végétől Bálint is ovis lesz. Eddig olyan egészséges, mint a makk, télen kiszaladgált mezítláb az udvarra, de semmi baja nem lett. Mert boldog. Majd meglátjuk, az ovis vírusokkal hogy bír, illetve az oviban hogy érzi magát.

És itt megint jön a kettősség: azért lett beteg, mert sok volt a vírus körülötte, és egyszerűen biológiai alapon elkapta, vagy nem szeret oviba járni, és a betegségen keresztül menekül el?
Ezek azok a kettőségek, amelyek állandóan vitathatóvá teszik az lelki és materiális dolgok kapcsolatát.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress