Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2006.12.12.

A szemetekre márpedig vigyázzatok

Filed under: Élet,Személyes — Soczó Zsolt @ 12:56

Elmesélem Bálint kisfiam kálváriáját, amely sajnos még nem ért véget, de remélem már a kilábalás irányába tart.

Egy hete feleségem észrevette, hogy piros Bálint egyik szeme. Megnéztük, volt benne egy kis fekete pötty. Megpróbáltuk óvatosan zsebkendővel kiszedni, de nem sikerüt. Háziorvos felhív, azt mondja, menjünk be hozzá beutalóra, aztán az érdi szemorvosi rendelőbe (a’la SZTK). Hogy ilyenkor mi a francnak kell körbeutazni a vidéket, érintve a háziorvost is, miért nem lehet valahogy elektronikusan intézni a dolgot, nem értem, de mondjuk, hogy értem (fontosabb dolgokra sincs pénz).

Rendelőben szimpatikus, kb. 70 éves néni az orvos (nem túlzok, tényleg szimpatikus volt, és tényleg 70 éves). Megnézi, hát, van benne valami. Érzéstelenítő csepp, várakozás, megpróbálja megpiszkálni. Bálint persze ugrál, hozzá se tudott érni a pöttyhöz. Láttam, mert én fogtam Bálintot, ott volt a szeme 10 centire tőlem.

Majd mondja a néni, hogy meg is vagyunk, ő most meglazította az idegentestet (láttam, hogy nem, 100%), csöpögtessünk rendszeresen, pár nap alatt ki fogja lökni a szem. Kicsit nyugtalankodunk, de hátha, ő a doki (habár bennem nagyon nincs tekintélyelv, de ebben az esetben nem volt infóm a helyes döntéshez, kénytelen voltam megbízni benne).

Ez volt szerdán. A hétvégén már elkezdtünk aggódni, hogy mennyi idő kell még, hogy kilökődjön?

Főleg, hogy utánaolvasva ilyet találtam:

“… fémtartalmú szemcsék, melyek, ha bennmaradnak [a szemben], körülöttük 1-2 nap alatt rozsdagyűrű, illetve gyulladásos udvar keletkezik a szaruhártyán, s ekkor már sokszor maradandó homállyal gyógyulnak, melyek látásromlást okozhatnak.” Kurvaélet, ez már ilyesztően hangzik.

Ezért hétfőn elmentünk egy helyi magánszemorvoshoz. Pokrócba csavarva Bálintot, helyi érzéstelenítéssel kiszedte a kis darabot, több apró darabban, egy fültisztítő pálcikával (vagy annak látszó tárggyal). Csodálkozott, hogy lehet az, hogy nem szedték ki, és már egy hete benne van? Mondtuk, hogy mi a is csodálkoztunk, de eddig vártunk, elvégre nem mi, hanem a doki mondta, hogy így van ez jól. Azt mondta, menjünk be a Heim Pálba, nézzék meg mikroszkóppal, mert szemre nem lehet garantálni, hogy nem maradt benne semmi.

Bementünk, ott készségesen fogadtak, szerencsére már várni se kellett. Először ott is lehaltak, hogy már egy hete benne van valami, hogy lehet ilyet tenni. Aztán azon, hogy miért piszkálták ki kézzel, ezzel jól felsértve a szaruhártyát, mikor erre van egy kis célszerszám a kórházban, amivel roncsolásmentesen lehet kiszedni az idegentesteket.

Megnézték mikroszkóppal, ehhez még lefogni se kellett szegényt, mert érdekes volt, hogy világít a szemébe a lámpa. Mondta, hogy már nincs benne szemcse, de maradt egy rozsdagyűrű (szabad szemmel kb. 1mm-es), amit viszont nem állnak neki eltávolítani, mert már úgy meg volt kínozva a szaruhártya, hogy nem akarták tovább rongálni. Kapott egy fedőkötést, amit ma szedtünk le. Egy hétig pihentetjük a szemét, akkor újra nekilátnak, és eltávolítják valami fúrónak nevezett szerkezettel a rozsdát.

Nem vagyok kifejezetten jókedvű ezen események miatt, talán azért is írtam az ezt megelőző, kissé pesszimista bejegyzést.

A háziorvos szerint ez már a sokadik panasz az érdi szemészettel kapcsolatban, ő is a Heim Pált javasolja hasonló esetekben (ott dolgozott korábban).

Ami erre még rátesz egy lapáttal, és ami miatt, ha igaz a hír, akkor kibaszottul dühös vagyok fletó bandájára, hogy januártól nem mehetünk a Heim Pálba, mivel nem az a körzetileg illetékes, csak Érdre. Vakuljon meg az ember fia, a szar kezelés miatt. Mondom, nem tudom igaz-e a hír, nem követem a politikát, de attól tartok, a háziorvos jól ismeri, milyen törvényi változások várhatók.

9 Comments

 1. Szerintem mehettek majd ak’rhova, csak zsebbe kell nyúlni. De az egészségügyi esetek nagy részében most is zsebbe kell nyúlni.

  Érd meg egy brutál nagy falu — szépen szólva, a valóságban egy komolyabb tanyaközpont szintjét sem éri el. Hihetetlen, hogy 60 000 ember él ilyen elviselhetetlen infrastruktúrális körülmények között (alig vannak leaszfaltozva az utak, gyakorlatilag nincs tömegközlekedés településen belül, ilyen az orvosi ellátás stb). És egy csomóan szívesen költöznem oda.

  Comment by varanusz — 2006.12.12. @ 13:55

 2. “Szerintem mehettek majd ak’rhova, csak zsebbe kell nyúlni.”
  Akkor mire fel a TB?

  Pont arról beszélnek, hogy esélyegyenlőség, meg minden. Nekem lesz pénzem megfizetni, meg is fogom, ha kell, nem sírok, de sok embernek nem lesz, pont a szegényeknek. Akkor hogy lesz ebből esélyegyenlőség?

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.12.12. @ 14:20

 3. Remélem, meggyógyul a kis Bálint, nagyon szurkolok. Nem viselte meg lelkileg? Ügyesen reagált a kezelésekre?

  Comment by gaba — 2006.12.12. @ 14:45

 4. A TB arra van, hogy egyfajta kötelező jótékonyságból támogasd az országod kevésbé szerencsés polgárait. Minden másra ott a MasterCard. Esélyegyenlőség meg sohasem volt és azt hiszem, nem is lesz.

  Comment by pb — 2006.12.12. @ 14:51

 5. Az a helyzet, hogy akinek nem jut orvosra, az ilyenkor először a népi gyógymódokat kezdi bevetni. Erre pl. a kicsi szemének tiszta, langyos kamillateás borogatását, törölgetését, könnyeztetését – ez általában eredményes szokott lenni, pl. amikor homokozás közben a srácok merő szeretetből egymás szemébe csapják a homokot.
  Félreértés ne essék: nem azt akarom mondani, hogy miért vittétek orvoshoz. Ha nem jön ki, akkor muszáj. Csak a kamillateás jó tapasztalataimat akarom közzétenni. Felnőttnek is jó, én a monitortól való szemfáradtságra is eredményesen használom a saját szememre.

  Az egészségügy körülményei engem is iszonyuan felháboritanak.
  Apukámnak egy megyeszékhelyi “sztk-ban” pár napja március huszonvalahanyadikára adtak időpontot időskori szürkehályog-állapot-ellenőrzésre… Ez van.

  Comment by gigi — 2006.12.13. @ 01:10

 6. > Akkor mire fel a TB?

  Arra, hogy ellássanak. De egy ekkora böszme és kurva drága rendszert szerintem nem olyan igényekre kéne optimalizálni, hogy “a szomszédasszony, a Margitka mondta, hogy milyen jó a Szabó doktor úr, szóval én mindenképpen a Szabó doktor úrhoz szeretnék kerülni”. Nem. A logosztikai szempontból legmegfelelőbb helyen lássanak el.

  > Pont arról beszélnek, hogy esélyegyenlőség

  Mindenki megkapja az ellátást. Még az is, aki nem fizet. még az is, aki fizethetne, de nem fizet. Ez az esélyegyenlőség. Luxusigényekre, ahogy pb mondta, ott a MasterCard.

  Ha gondod van az Érdi szemésszel, fordulj a betegjogi képviselőhöz. Ha ezt mindenki megtenné, a nénit nyugdíjaznák és jöhetne egy fiatal ám diszkódrogfüggő orvos vagy egy remegőkezű alkoholista :)

  Comment by varanusz — 2006.12.13. @ 10:06

 7. gigi: Kamilláztuk, de mivel bele volt állva a szemébe a kis vasmorzsa, nem jött ki.
  Varánusz: látom a vigyort, ezért nem ragálok. Vigyor nélkül most írnék egy esszét. :)

  Nekem luxusigényem van, szeretném, ha a gyerekemnek nem lenne maradandó látáskárosodása egy felelőtlen orvos miatt (még most is ott a rozsdafolt, cseppet se halványult).
  Ezért luxuskórházba, a Heim Pálba viszem. Érdre még szarni se megyek többet. Amúgy a magándoki is mondta, hogy sok Érden elcseszett ember jött már hozzájuk utókezelésre.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.12.15. @ 11:28

 8. azért a HP-től sem kell elszállni, én is tudnék mesélni… :(

  Comment by vtom — 2007.03.15. @ 22:50

 9. […] ugyan van alapjuk, de azért sarkított véleményeket kapunk. Annak ellenére, hogy már egyszer megjártuk, Bálinttal. Most szegény Benedek szívta meg, az egyik pici. Bő hete mindkét picur elkapta a […]

  Pingback by Soci blog » Blog Archive » Vigyázat: orvos! Hogyan gyógyuljak meg a kezelés ellenére? — 2008.10.21. @ 11:55

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress