Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

February 12, 2009 / by Zsolt Soczó

.NET teljesítményhangolási tapasztalatok 5.

Szeretjük a connection poolt, de nem mindig.

Tudjuk, hogy manapság nem illik sokáig nyitva tartani az adatbázis kapcsolatot, hanem bemegyünk, kihozzuk a szükséges adatokat, majd lezárjuk a kapcsolatot. Régen (n > 10 év) ez nem volt okos dolog, mert lassú volt a belépés-kilépés. Ezért találták ki a Connection Poolt, amit OLEDB-ben még Session Poolnak hívtak. Egykutya.
Ez arról szól, hogy a kliens oldali adatelérő komponens, pl. az ADO.NET SqlClient providere (System.Data.SqlClient névtér és kölkei) újrahasznosítja a lezárt kapcsolatot. Azaz mi SqlConnection.Close-t mondunk, ő viszont a háttérben nem zárja le a kapcsolatot az adatbázis felé. Ha ezek után újra meg akarjuk nyitni egy kapcsolatot az adatbázis felé, nem hoz létre új kapcsolatot a provider, hanem visszaad egy használtat a poolból. Miért jó ez? Nyilván egy tényleges kapcsolat kiépítése igen költséges, TCP csatorna vagy Named Pipe session felépítése, autentikáció, ecetera. Ezt nagyon sokszor megússzuk, hála a poolnak. A pool 4-8 perc közötti véletlenszerű időközönként azért lezárogatja a használt kapcsolatokat, ott ne zápuljanak.
Nyilvánvaló, hogy felhasználónként egyedi poolok vannak, így egy sysadmin által eldobott kapcsolatot nem adja oda nekem, lópicinek a provider, ez csúnya luk lenne.
Lehet azért így is aljaskodni az új bérlőkkel. Mi van, ha becsatlakozok, kiadok egy use másik adatbázist, majd röhögve lezárom a kapcsolatot? És ha egy-ket set opciót átírok, pl. SET LANGUAGE urdi? Mit lát a következő hívó, aki megkapja a használt kapcsolatot? Hát amit beállítottunk az előző lépésben. Azért ez durván hangzik, ugye? Szerencsére a helyzet az, hogy alapban tiszta környezetet kapunk, köszönhetően annak, hogy a provider pool manager-e végrehajt egy sp_reset_connection hívást mielőtt visszaadná nekünk a használt kapcsolatot. Hogy ez pontosan mit csinál, azt egyszer már leírtam, tessék megnézni a listát.
Azaz bár nem kell minden egyes kéréshez új kapcsolatot megnyitni, azért egy sp hívás csak történik pluszban a háttérben. SQL Profilerben látszik, hogy ez nagyon gyors, de azért ez mégis csak egy hálózati körülfordulás.
És most jön a trükk. Ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy nem tolunk ki a következő hívóval aki megkapja a használt kapcsolatunkat, akkor kikapcsolhatjuk a takarítást. A connection stringbe ezt kell beírni:

Connection Reset=false;

Nézzük meg az alábbi kódot:

SqlConnection conn = new SqlConnection(“data source=.;initial catalog=ATS;Integrated security=true;”);
SqlCommand cmd = new SqlCommand(“sp_who”, conn);
cmd.CommandType = CommandType.StoredProcedure;

for (int i = 0; i < 3; i++) { conn.Open(); cmd.ExecuteNonQuery(); conn.Close(); } [/source] Az SQL Profilerben ez látszik: [source='C'] EventClass TextData SPID Audit Login -- network protocol: LPC RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 RPC:Completed exec sp_reset_connection 52 Audit Login -- network protocol: LPC RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 RPC:Completed exec sp_reset_connection 52 Audit Login -- network protocol: LPC RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 [/source] Hoppá, ez nem az, amit vártunk! Csak 1 logint az elején és 1 logoutot a végén, közben meg az sp_resetconnectiont és az sp_who-nkat. Nem működik a pooling? De. Csibész a profiler. "The Audit Login event class indicates that a user has successfully logged in to Microsoft SQL Server. Events in this class are fired by new connections or by connections that are reused from a connection pool." Ha bekapcsoljuk a profilerben az Event Subclasst, kicsit tisztul a kép: [source='C'] EventClass TextData SPID EventSubClass Audit Login -- network protocol: LPC 1 - Nonpooled RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 2 - Pooled RPC:Completed exec sp_reset_connection 52 Audit Login -- network protocol: LPC 2 - Pooled RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 2 - Pooled RPC:Completed exec sp_reset_connection 52 Audit Login -- network protocol: LPC 2 - Pooled RPC:Completed exec sp_who 52 Audit Logout 52 1 - Nonpooled [/source] Szóval van pooling, csak a profiler ravaszkodik. Már kivert a víz. Viszont valami ebben zavar. A pooling ugye a kliensen van. Honnan tudja a szerver egy új parancs beérkeztekor az egy új parancsnak számít a kliens részéről a még nyitott kapcsolaton, vagy csak a poolból visszakapott kapcsolaton hajtanak végre egy új parancsot? Szerintem ő mesterségesen szintetizálja a poolos login-logoutokat, az sp_reset_connection-ök beérkeztekor veszi őket körbe login-logout párossal, a feeling kedvéért. De ez csak tipp. Kapcsoljuk ki a connection resetet: [source='C#'] SqlConnection conn = new SqlConnection( "data source=.;initial catalog=ATS;Integrated security=true;connection reset=false;"); [/source] Mit látunk a profilerben? Semmi nem változott! .NET fw. 2.0 felett nem lehet kikapcsolni az sp_reset_connection-t! Ezért nincs már a legújabb doksiban benne ez a beállítás.

Foly. köv.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.