Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2008.10.20.

Könyvajánló: Tőzsdepszichológia befektetőknek

Filed under: Élet,Gazdaság — Soczó Zsolt @ 13:00

Nem gondoltam, hogy engem valaha érdekelni fog a dolog, de ez a pénzügyi trutymó ami most van, egybekötve azzal, hogy vannak befektetéseim érdeklődést váltott ki belőlem, hogy is működik ez a részvényesdi, tőzsdézős izé. Egyrészt, hogy mit várhatok a befektetett pénztől, másrészt, hogy tényleg jó beszállási lehetőségek vannak-e most, ha igen, kihasználni őket. Büfé úr már vásárol, de neki kicsit több befektetnivalója van, mint nekem. :) Sokan nekiestek az OTP-nek, rengetegen buktak is vele, vagy beragadt a pénzük. Mások elég jól kerestek vele. Mi különbözteti meg a két csapatot egymástól? Erről szól a könyv. :)
Ez az első ilyen témájú könyvem, és nagyon érdekes olvasmány. Akit érdekel, mi történik a háttérben az emberek fejében, annak ajánlom a könyvet, ha van 5 perc szabadidőm, most ez olvasom. Aki be van szarva ebben a helyzetben (ki nem), annak különösen ajánlom a művet.

Ha valaki tudna nekem ajánlani olyan alapvető könyvet, ami arról szól, hogy technikailag hogyan működik a tőzsde, milyen szabályok szerint, kérem jelezze, vevő lennék rá. Pl. hogyan állítják be a napi kezdő árfolyamokat, pontosan hogyan mozognak az árfolyamok az eladások és vételek hatására, stb.

5 Comments

 1. Kb. 8 éve 14-15 évesként olvastam ezt könyvet. Elég jó kis könyv, bár szerintem ideje lenne újraolvasnom egy kicsit…

  Ajánlani tudok még pár befektetéssel kapcsolatos könyvet, ezek közül az egyik:
  Edvin Lefevre: Egy spekuláns feljegyzései (ez ugyancsak kevésbé technikai jellegű, de érdekes olvasmány).

  Ha érdekel, hogy mim van még, dobj meg egy e-mail-el, aztán küldök egy címet, ahonnan le tudod szedni a gyűjteményemet (technikai elemzéssel kapcsolatos dokok is vannak, …)

  Comment by Pálesz — 2008.10.20. @ 13:52

 2. A másik amit fontos megjegyezni tőzsdei kereskedéssel kapcsolatban (is): ha csak nem úgy született az ember, hogy a kisujjából kiszopott minden tudás, és jéghideg fejjel tud minden egyes pillanatban gondolkodni, akkor bizony meg kell fizetni a tanulópénzt (az első pár ügylet tuti, hogy nem a legjobbkor fog megköttetni).

  Comment by Pálesz — 2008.10.20. @ 13:54

 3. Hali!
  Ha a befektetesek mellett erdekelnek a rovid tavu spekulaciok is akkor ajanlom, hogy amazonon nezz korul, hogy mik vannak Technical Analysis kulcsszavakkal a tozsdes konyvek kozott. Persze most nem nagyon lehet a chartokat technikailag elemezni a hiszti miatt, de nagyobb kulfoldi tozsdeken tok jol mukodo szabalyok vannak (fordulo gyertya mintak es tarsaik), persze itthon ezek a szutyok BUX-on nem annyira alkalmazhatoak :)
  Bevallom meg nem kereskedtem, de egy eve ilyeneket olvasgatok… irj ha kell par ilyen konyv-tipp ;)

  Comment by Robesz — 2008.10.20. @ 15:15

 4. Szia Pálesz!

  Engem nagyon érdekelne az az oldal ahonnan letudom szedni ezeket a gyűjteményeket. Sajna nem látom a mail címed ezért csak ide tudok írni. Megadnád?

  Köszi előre is!
  üdv,
  Niki

  Comment by Nicole — 2009.06.22. @ 17:18

 5. Nicole: ha p2p hálózatokon (pl. emule) rákeresel a trading szóra, sok száz könyvet fogsz találni.

  Torrent keresőkkel is (pl. isohunt).

  Nem is ezzel van a baj, hanem szelektálni kell, előbb az amazonon kell keresgélni, olvasni a listmániákat, reviewkat, stb. aztán célirányosan keresni.

  Én vettem pár könyvet az amazonon, de ezek közül csak 1 szól a TA-ról, a többi az algoritmikus kereskedéssel foglalkozik, én abban látok magam számára jövőt.

  Comment by Soczó Zsolt — 2009.06.22. @ 20:27

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress