Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

July 17, 2008 / by Zsolt Soczó

SQL Server 2008 Analysis Services Windows Server 2008-on vs. Windows Server 2003-on

Habár nem értek az Analysis Serviceshez (még, az SSIS után ez a következő falat), de ez a cikk igen érdekes. Nem annyira az SQL-es, inkább az operendszeres vonatkozásai miatt.
Az átlagfelhasználó az új Windowsokból csak az új shellt tapasztalja meg, meg, hogy több ram kell nekik. Ennek ellenére a háttérben keményen fejlesztik a rendszer magját, csak az nem annyira látványos, még, ha igen hasznos is.
A cikkben arról beszélnek, hogy a Windows 2008-ban új memóriakezelő van, ami sokkal jobban kezeli a sok, apró memóriafoglalást. Ez azonnal látszik, ha az Analysis Services-szel dolgoztatunk fel jelentős mennyiségű adatot, a 2008-on kapásból dupla olyan gyors lett a feldolgozás (tudom, minden teszt csal, de nem hiszem, hogy nagyot hazudnának).
A szerviznek meg lehet mondani, hogy előre allokálja le a memóriát, így 2003-on is hasonló teljesítményt érhetünk el, mint 2008-on.

Az egészből számomra az az érdekes, hogy gyorsabb Windows 2008-ban a memóriakezelés, amiből bármilyen app profitálni fog. Megvettük. :)

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

4 COMMENTS

  • Kurbli July 17, 2008

    Többek között ezért a memória kezelésért javasolták sokan a Windows 2008-at munkaállomásként használni. Itt van egy kielégítő leírás erről: (http://www.win2008workstation.com/wordpress/)

  • Soczó Zsolt July 17, 2008

    Kurbli, ez érdekes, köszi, már régóta foglalkoztat a gondolat.
    Habár szerintem már a Vistában is ez az új mem. manager van.

  • Kurbli July 17, 2008

    A virtualizáció lehetőségeit is figyelembe kell venni.