Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2007.02.22.

Mire jó a contig.exe?

Filed under: Szakmai élet — Soczó Zsolt @ 12:07

A volt sysinternalos pakkban van egy kis contig.exe. Ő az NT beépített defragmenáló API-ját használja (ilyen is van benne).
No, én eddig általában az egész vinyót defragmentáltam, nem értettem mire jó egy-egy file-t töredezettségmentesíteni.
Egészen addig, míg el nem kezdetem virtuális masinákat használni. Egy VmWare allatt futó oprenszer sokgigás fájljait nem nagyon tudja egy átlagos defragmenter gatyába rázni, mivel ő minden fájlt egyformán kezel, így a mellette levő könyvtár tucatnyi 4 gigás pornó DVD-it is szeretné rendberakni. :)
A végén persze senki nem jár jól.
A contig.exe-vel viszont célirányosan azt a pár diszk fájlt optimalizáltatom a többi kárára, ami óriási sebességnövekesés produkál vmware alatt.
Már csak egy dolgot nem tudok defragmentálni: a vmem fájlt, mivel ezt mindig letöri a vmware a masina bezárásakor. Rá lehet venni valahogy, hogy hagyja ott a diszken? Szerintem ezt defragolva még jelentős eredményeket lehetne elérni.

4 Comments

 1. Ha minden ujraindításnál újból létrehozza, akkor nagyon nem lehet töredezett a vmem file (hiszen nulláról rakja össze). Futás közben már töredezhet, de akkor meg fogja a VMWARE, azért nem defragolható… szóval szerintem nagyon nem fogsz tudni vele mit kezdeni.. :(

  Comment by BB — 2007.02.22. @ 14:42

 2. BB: Dehogynem, ha úgy néz ki a vinyón a szabad hely mint egy rongyos buksza. :)

  Comment by Soczó Zsolt — 2007.02.22. @ 16:27

 3. Én virtualpc belsejében szoktam a precompact előtt futtatni ezt:

  http://www.whitneyfamily.org/Hacks/default.aspx?item=Defrag

  az a jó benne, hogy nem csak a file-okat defragolja, hanem a szabad helyet is. Ha ezt használod, akkor a vmware ideiglenes file is olyan helyen lesz ami nincs fragmentálódva. Még 1 ötlet hozzá, esetleg külön partició nekije…. vagy vhdmount-al egy vhd disk-be rakni, aminek fix helye van.

  Safi

  Comment by Safi — 2007.02.22. @ 16:58

 4. Safi: köszi a tippet, sajnos Vistán még nem tesztelték, egy ilyen diszk trancsírozót meg nem merek magam tesztelni. De xpre jól jöhet még, köszi szépen.

  Comment by Soczó Zsolt — 2007.02.27. @ 11:21

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress