Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

February 15, 2007 / by Zsolt Soczó

Határidő becslés – elmélet és gyakorlat

Egy kicsit pihentünk a családdal a Sonnentherme-ben.
Aki szereti a vizet, szeret csúzdázni, baromkodni, annak nagyon ajánlom, nagyon jól felépített, zárt fürdő. Ici-pici babával is lehet menni, hisz kifejezetten erre van hangolva. Pl. van szoptatószoba. Tudom, sok férfitársam csak most fog a fenti linkre kattintani. :)

Két nap pihenés után még 4 napban lenyomtam egy becsület dp tanfolyamot, amolyan utolsó utáni, a szabadságom terhére. Ne szóljatok semmit, tudom, hogy idióta vagyok. :)

Visszatérve a normál kerékvágásba WIX telepítőt írok, és többnyelvűsítek egy COM komponenst.
A WIX jó, de a WIX-et utálom. Ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban. Egyrészt kurva jó, nagy ötlet, hogy xmlben leírod az installer elemeit, és ő összerakja az msit. Frankón be lehet rakni a build rendszerbe, lehet batch-elni, paraméterezni, van egyszerű makórónyelve, stb. Zseniális, de tényleg.
Másfelől nagyon szarul van dokumentálva. Igen, van hozzá tutorial, nagyon jó. Egyébként egy magyar srác írja. Az első nap nagyon sokat segített. De bonyolultabb esetben már sok olyan dolog előjön, amihez részletesebb referencia kellene, sokkal részletesebb, mint ami most van hozzá.
Az installer lokalizálásnak is van még mit fejlődni, ennek a dokumentálása még gyalázatosabb.
Szóval lehet, hogy az intézeti cuccok szarok, de azért a doksizásra valószínűleg sok pénzt szánnak. Tudom, ez is intézeti, de ezt lelkesedésből csinálják, meg kirakatnak (szerintem), hogy legyen open source cuccuk is.
Szóval jó ez, de sok szívás van vele.
És akkor visszatérve a címre. Ami meglepő volt, hogy a komponens írása kb. 2 hét volt, ez is csak azért, mert nem értek az ATL-hez, aki értene hozzá, annak kevesebb, mint fele idő alatt meglenne. Viszont a lokalizálás és az installer készítés legalább a kétszeresére megnyújtotta a fejlesztési időt. Jó, a WIX-et is most tanulom, de ami számomra tanulságos volt, hogy egy termék teljes elkészítése messze sokkal több idő, mint egy adott modul, exe vagy dll elkészülte. És akkor még nem volt minőségbiztosítás, dokumentálás, stb. Kicsit jobban átérzem azt a huzavonát, mint amit az ms csinál egy termék release-e felé, amikor elkezdenek kihúzni fícsöröket, mert tudják, hogy bár a cucc kész, de a sok járulékos macerára már nem lesz idejük. Mindig tanul az ember.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

7 COMMENTS

  • SUF February 15, 2007

    Hali,

    Ha szerinted szar a WIX doksija (tényleg gyenge) akkor nézd meg az új Exchange 2007 SDK-t! Főleg a Transport Agent-re vonatkozó részeket. Az valami botrány, pedig az fizetős kirakati cucc.

    üdv,
    Zoli

  • Soczó Zsolt February 15, 2007

    Ezek szerint a doksiírók tudta nélkül lőtték be a kiadási határidőt. A kód kész, doksi leszarva. Sajnálom.

  • pb February 15, 2007

    SUF: Az Exchange és az IIS SMTP SDK mindig katasztrofálisan pocsék volt, minket is csak az ISV Buddy Program mentett meg :(

  • SUF February 15, 2007

    pb: Ugyan már! A régi SDK-ból legalább lehetett dolgozni. Az újban max találgatni tudok. Rövidebb idő alatt csináltam meg egy olyan SMTP Sink-et a 2003-hoz ami minden információm szerint lehetetlen, mint a 2007 alatt ahol ugyanannak elvileg néhány sor kódból működnie kéne.

  • Soczó Zsolt February 15, 2007

    Teszt

  • Manus March 2, 2007
  • Soczó Zsolt March 2, 2007

    Manus, nagyon köszönöm, ezeket nem ismertem, megvizsgálom őket.