Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2006.07.26.

A Community ereje – lézernyomtató javítás

Filed under: Élet — Soczó Zsolt @ 10:59

Az msnél erős szándék van a community építésre, erről szól az MVP is többek között. Mivel általában én segítek másoknak, nem annyira ismertem a másik oldalt, akinek segítenek.

De most volt rá alkalmam. Már egy éve áll a HP 1010-es nyomtatóm, bedöglött. Na, mondom itt az ideje, hogy kihasználjam azt, hogy villamosmérnök vagyok. Elvégre egy gázszerelő is maga javítja meg a kazánt, nem?

Méregettem, hamar rájöttem, hogy a tápegysége rossz. Kapcsolóüzemű tápja van, a primer oldalon ott volt az 320V egyenfesz, de a szekunderen semmi, és a frekimérő se mutatott semmit, azaz nem rezgett a meghajtás. Egy műszerész barátom szerint van egy megaohm nagyságrendű ellenállás, ez ad minimális induló feszt a szekunder körnek, hogy beinduljon az oszcilláció, utána már magát táplálja a tápegység. Azt mondta, ez az ellenállás szokott megszakadni.

Jó, de hol van ez. Kiírtam az elekro listára a problémámat. Egy órán belül jött a válasz, hogy pontosan melyik is ez az ellenállás, annyira pontosan, hogy van ott egy nagy pufferkondi a primér oldalon, a mellett van egymásra derékszögben elhelyezve két sorba kötött ellenállás, azok a gyanúsak.

És tényleg, pontosan azok közül volt az egyik megszkadva. HP úr alulméretezte szegényt. Beraktam egy hasonlót, és azóta is boldogan nyomtatok.  A szervizben feltételezem kicserélték volna a teljes táppanelt, ami valszeg lett volna minimum 10e.

Tök jó élmény volt, hogy egy általam kevésbé ismert témában ilyen sikerrel tudtak segíteni. Remélem, hogy hasonlóan tudok én is lökni a devlistán a listatagokon, a kezdeti nehézségeket leküzdeni.

Ps. méricskélés közben sikerült hozzáérnem a 250 V-ra feltöltött kondihoz, nagy élmény volt. Az ilyenek mindig megerősítenek benne, hogy jól elvagyok én a sw. oldalon. :)

4 Comments

 1. Engem folyamatosan lenyűgöz, hogy milyen termékenyen és lelkesen válaszolod meg a listán a kérdéseket. Honnan marad erre még energiád?

  Comment by gaba — 2006.07.27. @ 22:36

 2. Köszi Gaba. :)
  Mivel a forrás végtelen, és engem (is) az táplál, ezért az én erőm is végtelen. Csak nehéz levetni a nevelt korlátokat, ami az ellenkezőjéről akar meggyőzni.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.07.28. @ 09:34

 3. Nem azért hogy bántsalak, de a cikk elején emlegetett 320 volt kissé soknak tűnik. Az ha jól tudom nem kerül be a lakásba, sztem az csak 230 volt… :)

  Apám mondjuk pont fordított eset… Ő inkább hardveres (vill. mérnöknek készült valaha…) és a szoftveres oldalhoz is ért, de sztem rá nem lehetne venni, hogy egy Visual Studio elé leüljön… Pedig mondjuk assemblybe progizott már régen….

  Ami a listát illeti: tényleg sok irtó hasznos ötletet olvasok rajta, és egy jó része alatt a te aláírásod van :)

  Comment by hrongyorgy — 2006.08.01. @ 01:54

 4. Nem sok az a 320V. A hálózati 230V az a szinuszos fesz. effektív értéke, a csúcsértéke gyök 2-szöröse ennek, azaz 325V. Egyenirányítás után erre az értékre töltődik fel a pufferkondi.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.08.01. @ 10:47

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress