Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2006.07.03.

Az elmúlt hét tanulságai

Filed under: .NET,C#,C++/CLI,CLR,Szakmai élet — Soczó Zsolt @ 16:06

Hajmeresztő (szerencsére csak szakmailag) időszakon vagyok lassan túl, ezért is nem blogoltam már régen.

Pár vegyes tanulság az elmúlt időszakból, zöme magamnak is emlékeztető:

 • A C/C++ secure stringkezelő (és egyéb) függvények nem úri huncutságok, és nem csak security szempontjából fontosak. A buffer overrun fogalom sok embernek a hekkeléssel forrt össze, pedig adatvesztések, instabilitások is gyakran következményei. Ha egyszer vannak rá normális függvények, és a kódok átírása se olyen vészes (tudom, mert átírtam vagy 100 függvényhívást az új függvényekre), akkor nem látok okot nem megtenni. Ahol a régi kód kussol, csendben elbassza a dolgokat az új visong. Ugyanez a helyzet a /GS kapcsolóval is (stack overrun ellenőrzés), valamint a /analyze opcióval (prefast) is. Igenis hallgatni kell rájuk, mert értelmes hibákat szúrnak ki.
 • Ha az IIS alatt nem megy egy website, Service Unavailable hibával nem indul a worker process, és 0x80004005-ös (Access Denied) hiba van az eventlogban, akkor az iis valahol nem tud írni vagy olvasni. Jelentős FileMon/Regmon erőfeszítéseim ellenére se jöttem rá mi hiányzik neki, de az aspnet_regiis -ga megadja a szükséges jogokat a futtatáshoz.
 • Ha egy osztály IDisposable, akkor kurvára meg kell hívni a Dispose metódust. Nem tudok elég nagy betűket rendelni ehhez:

Használd a C# usingot, bmeg!!!

Én a DirectoryServicessel szívtam meg, mivel az nemmanazsolt kódot és erőforrásokat hívokat a háttérben úgy fejreáll mint állat pár száz allokált objektum után, ha nem Disposolunk keményen.

 • A backup hasznos dolog. Ennek hiányában a GetDataBack-kel számottevő sikereket érhetünk el. A rendszergazda meg barátkozzon össze a kapa nyelével a megfelelő testrészén.

4 Comments

 1. DS: Nem is tudtam hogy nem manazsolt kód. Vajh miért nem írták meg abba? Mindegy, ez költői kérdés volt.
  IIS AccDenied: Én fel tudom azt tételezni, hogy az ASPP.NET Service (ami a services.msc-be is láccik) nem indul accdenieddel, csak ez az IIS-t baromira nem érdekli. gondolom ezért segít a aspnet_regiis, de ez csal tipp, látatlanba semmi komoly.
  SecureString: Bocs, de úgy érzem,a világ elszalad mellettem… Pontosan mitől Secure ez a String? Mert manázsolt kódos?
  IDisposable: Ezt se tudtam…

  Comment by hrongyorgy — 2006.07.05. @ 09:52

 2. Ja, GetDataBack: Van egy jó tippem: Linux alatt minimális erőfeszítéssel összetehető egy otthoni iSCSI rendszer. Ennek rengeteg előnye van:
  – A Windows képes normál lemezként látni, mintha csak a gépedben lenne. Ezzel egyyütt nincs ott
  – A Víruskergetők, antispywarek ide is ellenőriznek. Nem egyszer futottam rá arra, hogy a kedves anti* programok rá se hederítenek alapból a hálózati meghajtókra…

  Ehhez csak a MS iSCSI Initiatorára van szükség, Linux oldalon pedig az iscsi-target csomagra. Olyan a default konfigfájl, hogy aki ismeri a latin betűket, az el tud menni rajta… Gondolom ez nem gond :)
  Ami még előny, hogy ha RAID-be vagy LVM-be kötöd a szerver lemezeiz, erről a Win kliensekek nem kell tudniuk. Sőt, akár egy fájl is szerepelhet mint “winchester”, és ez a fájl átnyúlhat kötetek közt is.
  Egyetlen hátrányként azt tudom említeni mint az előnyeként: A win normál lemeznek látja és fragmentálja is rendesen…. defrag futtatása naon ajánlott…

  Comment by hrongyorgy — 2006.07.05. @ 10:02

 3. A Secure stringkezelő cuccok natív kódú izék, nem manazsoltak. Egyszerűen arról van szó, hogy a stringbe (char*) író vagy onnan olvasó függvények kaptak hosszakat, így nem tudod túlírni őket, nincs buffer overrun.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.07.05. @ 10:14

 4. SString: Értem. Ez így télleg hasznosnak tűnik, csak jön a homlokcsapkodás, hogy ez eddig mért nem jutott senkinek eszébe… Na mindegy.
  Mondjuk foglamam sincs, kedvenc VB-m mit használ, de jó tudni ilyen okosságokról.

  Comment by hrongyorgy — 2006.07.08. @ 00:40

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress