Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

May 15, 2006 / by Zsolt Soczó

Using LINQ with ASP.NET (Part 1)

Ez a LINQ dolog egyszerűen zseniális, minden elismerésem Hejlsberg csapatának. Aki nem ismerné a LINQ, Language Integrated Query egy olyan C# és VB.NET újítás a nyelvek következő verzióiban, amellyel strongly typed lekérdezéseket lehet írni bármilyen adatforráshoz, a nyelvbe integráltan. Tehát nem Connection, Command meg a többi nyavajatörés, hanem direkben a nyelvekben lesz select, orderby, stb. Mögötte persze ADO.NET vagy XML api lesz, nincsenek csodák, de az előtér nagyon kellemes lesz.

Csak a fíling mitt egy apró példa:

     string[] cities = { “London”, “Amsterdam”, “San Francisco”, “Las Vegas”,
                            “Boston”, “Raleigh”, “Chicago”, “Charlestown”,
                            “Helsinki”, “Nice”, “Dublin” };
        GridView1.DataSource = from city in cities
                               where city.Length > 4
                               orderby city ascending
                               select city.ToUpper();

Az egészben az tetszik, hogy nagyon bővíthető a modell, a látszat ellenére nem kliensoldalon, memóriában teszi a dolgát, hanem minden porcikája testreszabható, így a processzálás tetszőleges része átpakolható a szerverre, ha már egyszer ott egy okos adatbázis van. Ami plusz pont, hogy az új funkciók kedvéért tisztán a nyelveket szabták át, a CLR-t nem kellett miatta átírni.

Scott Guthrie, ASP.NET vezér írt egy szösszenetet, ahol kevés dumával, sok képpel és kóddal megmutatja hogyan kell ASP.NET-ben használni a LINQ-et. Lenyűgöző a LINQ, nézzétek meg.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.