Vista folder virtualizáció takarítás – szabad ilyet?

Nem tudom, mennyire ismert az a tény, hogy az Vista UAC bekapcsolt állapota mellett ha egy butus program egyes védett területekre, úgymint winroot, program files vagy program data akar írni, akkor az írási kérelmet átirányítják a virtualizált megfelelőikbe, amelyek nálam itt laknak:

C:\Users\zsolt.soczo\AppData\Local\VirtualStore\

Eme kedves könyvtár mérete nálam 10 GB. Kicsit szétnézve benne azt találtam, hogy jó sok fájl benne teljesen azonos az eredetivel, azaz teljesen felesleges, hogy a virtualstore-ban fogja a helyet.
Szisztematikusan meg kellene keresni, és kitörölni ezeket.
Nosza, mivel 5 perc guglizással nem találtam erre specializálódott programot, írtam egyet.
Összeveti az eredeti és a virtualizált verziót, és ha kérjük, kitörli a duplikált virtualizáltakat.
Mielőtt kipublikálnám a kódot, és megölnétek, hogy szétcsaptam a gépeteket vele megkérdem: stimmel az elmélet? A tartalomra azonos, de dátumra nem feltétlen azonos duplikált fájlokat a virtual store és az eredeti hely között a virtual store-ból ki lehet törölni büntetlenül?

Hmm?

Update: bátor vagy botor módon takarítottam, nem állt meg tőle az élet, de látom szépen, sorban pakolnak vissza mindent a programok. Szélmalomharc.

6 thoughts on “Vista folder virtualizáció takarítás – szabad ilyet?

 1. hrongyorgy

  Ha tartalomra azonos, akkor feltetelezhetjuk, hogy ugyanaz van benne, nem? Ez esetben akkor mindegy milyen datummal van – szerintem. De en linuxbuzi vagyok, nem ertek a windowshoz…

 2. Asteriksz

  Azt nem ertem, hogy ha be volt kapcsolva az UAC, akkor hogyan kerult az “eredeti” helyere? Amugy fokozatosan kozelitenem meg: kiprobalnam nehannyal, s ha nincs baj, akkor hajra…

 3. gerleim

  Nem élek együtt a vistával, de azt gondolnám, hogy akkor lesznek a nagy elszállások, amikor a vista köv. fixek valamit megváltoztatnak a rendszerben, és Neked meg már nem lesz meg az adott alkalmazás számára a korábbi verzió.

 4. Soczó Zsolt Post author

  Szidbad: igen, de ez egy átmeneti megoldás, amíg az appokat meg nem írják (az ms és mások is) normálisra, így nem akarnak írni a pl. a program files-ba.

 5. hrongyorgy

  Azert mondjuk pont a ms cuccoknak nem kellene… nekik illene ismerniuk a rendszert…. no mindegy.

Comments are closed.