Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

March 12, 2015 / by Zsolt Soczó

SQL teljesítményoptimalizálás – imádom

Az elmúlt 3 hétben egy fejlesztési projektből kicsípve 3 napot három cégnél is SQL Server teljesítményoptimalizáltam (és még vannak cégek a queue-ban, ilyen erős évindulásom még soha nem volt :). Azt kell mondjam, ez a legkedvesebb munkám mindenek felett. 1 nap alatt általában igen látványos eredményeket lehet elérni, eddig még soha nem csalódtak bennem ügyfelek.

Az áprilisom és a májusom teljesen tele van már, de ha valakinek hasonlóra van igénye, jelezze nekem, ha becsúszik valahol egy luk, egy napra lehet el tudok ugrani. Júniustól egyelőre még laza a naptáram, oda könnyebb tervezni.

A teljes üzleti transzparencia jegyében, és hogy könnyű legyen kalkulálni leírom az óradíjamat: 20000 Ft + ÁFA / óra. Azaz egy nap igen intenzív (lóg a nyelvem a nap végére tényleg, nagyon intenzív gondolkodást igényel a munka) optimalizálás 160e + ÁFA. Valaki erre biztos azt mondja, ez sok, megértem. Valaki viszont, aki már találkozott 30-40 ezres konzulenssel, annak ez olcsónak számít, tudva, hogy nem szoktam az ügyfeleknél húzni az időt, hanem nyomom a munkát nagy erővel. Egy nap alatt ki lehet végezni legalább 5-15 top lekérdezést, amitől nagyon meg szoktak könnyebbülni a szerverek. Azaz ennyi pénzből garantáltan jelentősen fel fog gyorsulni a szerver. Nyilván csodát nem tudok tenni, ha egy alkalmazás több ezer apró lekérdezéssel old megy egy feladatot, akkor a network roundtrip idején nem tudok segíteni, hiába gyorsítok fel egy lekérdezést pár msra. Vagy ha össze kell szummázni egymilliárd sort, az nehéz gyorsan megcsinálni. Azaz architekurális problémákon nem tud segíteni a db oldali hangolás.

A másik, amire fel kell készülni, hogy néha módosítani kell a hívó kódokon is, illetve időnként módosítani kell az adatbázis szerkezetét is. Én demonstrálom, mivel jár, ha ezt megteszi az ügyfél, aztán a döntés az övé, meglépi-e? Mivel ezeket nem lehet azonnal meglépni, amikor ott vagyok, gyakori, hogy az éles rendszerbe bevezetett módosításokat még egyszer át kell néznem. Ezt már legtöbbször TeamViewerrel vagy RDP-vel szoktam itthonról megtenni, mivel ez 1-2 óránál már nem visz el többet, nem éri meg ennél többet utazni miatta.

Hogy hatékony legyen a munka annyit szoktam kérni, hogy legyen jogom monitorozni az éles szervert, és legyen egy tesztszerver, ami egy restorolt adatbázist vagy adatbázisokat tartalmaz az éles rendszerről.
Ezen dokumentáltam be tudom mutatni, hogy ha az éles szerveren végrehajtják azokat a változtatásokat, amiket javaslok, akkor mennyivel lesz gyorsabb a rendszerük.

A munka része még, amikor átbeszéljük a fejlesztők vagy üzemeltetők fejében felmerült kérdéseket.

Az optimalizálási munkának egy hátránya van: mivel mindig az ügyféllel együtt végzem a munkát, és közben részletesen elmondom, mit és miért csinálok, általában már nem hívnak legközelebb, mivel kitanulják, mit kell tenni a lassulás esetén. :)

Ps. jövő héten lejár a 25%-os, 150e-es TDD tanfolyam akció, utána már csak ősszel fogok indítani tanfolyamot, mivel kilátásban van egy hosszabb projektem, így nem lesz rá időm. Aki akar, most szálljon fel a vonatra.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.