Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

January 25, 2015 / by Zsolt Soczó

HTTP 2 a Windows 10-ben

A Windows 10 IIS-e és a benne levő IE is tudja a http2-t, egyelőre még csak SSL-en.

A http 2 nagyon jópofának néz ki, sok stream egy tcp csatornán, kérések priorizálása menet közben, a szerver küldhet kérés nélkül is plusz tartalmat a kliensnek (pl. css-eket vagy js-eket), stb. Valszeg elég sok idő lesz, mire elterjed, de webfejlesztők szeretni fogják, és a websiteok is sokkal gyorsabban be fognak jönni a böngészőben.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

3 COMMENTS

  • balint January 25, 2015

    a FF/Chrome már évek óta támogatja a http2-t, az IE a 10-es verzióval zárkózott fel hozzá. Ha felrakod Chrome/FF alá az IPvFoo extensiont, meg fogsz lepődni, hogy az MS-érdekszférán kívül a Facebook, Google, Tumblr stb. mind alapértelmezetten http2 (spdy) alatt válaszol, tehát ezek a nagy cégek az internet forgalmának a jelentős részét már átterelték erre a csatornára – egész érthetetlen a tökölődés, hogy miért nincs rendes implementáció Apache alá sem, meg IIS alá sem volt eddig, igazából ez a hátráltató tényező. Jelenleg mindenki nginx alatt szolgáltat (vagy proxizza a tartalmat). btw a http2 követelménye az SSL titkosítás – másképp nem is lesz elérhető.

  • Soczó Zsolt January 25, 2015

    Érdekes, amit írsz, felraktam az IPvFoo-t, de továbbra is 1.1 alatt beszélhet a chrome a google-lal.

    A http 2 a leírások alapján nem lesz teljesen azonos a spdy-vel.

  • balint January 25, 2015

    Persze, mert én írtam baromságot, bocs: az IPvFoo-val az Ipv6-os forgalmat nézem – az is rohadt elterjedt a nagyvállalati környezetben – “SPDY indicator” extension az, amire eredetileg utaltam. Btw, chrome://net-internals/#spdy itt is látszanak a kapcsolatok; át lehet cuppantani a chrome network stacket QUIC-re is, ami az UDP-s haverja a SPDY-nek, de az még experimental, de néha a Youtube azon dumál (sárgára vált az ikon, onnan lehet észrevenni).