Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

July 16, 2014 / by Zsolt Soczó

Brokernet

Tóth úr (dr. Tóth András tanácsadó, Brokernet) írja hírlevelében:

“Az elmúlt évtizedben elképesztő mennyiségű ócska pénzügyi konstrukciót kínáltak vállalkozói nyugdíj célra. Ezek jelentős része hatalmas csalódást okozott. Akikkel most tárgyaltam, azok nagyobbik része már ki is szállt ezekből, a kisebbik része meg gondolkodik erről. És hatalmas a tanácstalanság.”

No, ha valaki, akkor a Brokernet igazán sokat tett, hogy ez a szabadrablás szisztematikusan működjön. Nem sorolom fel az összes megszüntetett unit linked biztosításomat, csak egyet mondok el, már csak ez él, de ennek sincs értelme.

CIG unit linked konstrukció. Az első két évből lenyúlnak 40 (negyven!) százalékot. Ettől mondhatni fejnehéz a biztosítás. Emiatt nem lehet normálisan szabadulni tőle, meg ez az első szintű rablás.
A befektetett minden egyes összegekből levonnak 5%-ot, és évente a akkumulálódni szándékozó, de nem tudó összegből 1.75%-os alapkezelői díjat, meg pár ezer forintot évente számlavezetési díjként.

Tegyük fel be akarok fektetni 10 évre. A 2 évi 40% 10 évre osztva évi 8%. Ehhez jön még az 5% amikor betolom a pénzt, illetve az 1.75%, ami ráadásul minden évi eredményre vagy megmaradt összegre rámegy. Ez összesen 14.75%. Nem teljesen pontos a szám, mivel a különböző számok más alapra viszonyulnak, de a nagyságrend jó.

No, akkor most jön a kérdés. Milyen passzív, buy and hold befektetés fog évi 26%-ot kitermelni, hogy abból kijöjjön a 14%-os rablás, és még nekem is maradjon az “ígért” 12%-os hosszútávú átlagos hozam?
Ne akarja nekem senki azt mondani, hogy de váltani kell az instrumentumok között, figyelve a trendeket. Aki ezzel konzisztensen tud pénzt csinálni, az kezdjen el tőzsdézni. De az, hogy a legjobb amerikai hedge fundok évi 30%-ot csinálnak, olyan emberekkel és technológiával, akiket elképzelni se tudunk, az nekem azt jelzi, hogy egy átlagember az alapváltásokkal sokkal nagyobb valószínűséggel veszít, mint nyer. Beating the market, ez nem egy olyan dolog, amit meló mellett tőzsdézgetve egy átlagember meg tud tenni. Szóval számomra unit linked biztosítás = undorító rablás.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

2 COMMENTS

  • Safi July 17, 2014

    Soci, mondd le ezt is, értelmetlen az egész. Az eddig befizetett pénzt, meg számold el tanulópénznek. (1x már én is megfizettem, én nem buktam sokat vele, legalább a befizetett pénz visszajött, de igazából már az is bukás)

  • hron84 July 17, 2014

    Nem kell ennyie szerenynek lenni, ez a rablas pontos definicioja. Nem csak szamodra az, barki System.Random() ember szamara.