Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

June 23, 2010 / by Zsolt Soczó

Tőzsde: Analysis of the “Flash Crash” Date of Event: May 6, 2010

Informatikai elemzés, mitől volt a tőzsdebeszakadás.
Egészen megdöbbentő. Kb. arról szól, hogy a New Yorki tőzsdéről elkezdtek késni az adatok, amitől megborult a tőzsdék közötti, legjobb árat szabályozó replikációs rendszer. A késés oka az lehetett, hogy túlterhelődött a tőzsde adatelosztója, és az ajánlatok időbélyegét (elég furcsa módon) nem az ajánlat beadásakor írják be, hanem amikor kijön a csőből. Emiatt kívülről nem látszik a csúszás. De ami érdekesebb, mitől dugult be a tőzsde?
Ma már nagyon sok nagyfrekvenciás algoritmus fut, amelyek már ms alatti idők alatt döntenek és reagálnak (ezek a szerverek a tőzsde LAN-ján vannak, nagyon közel a fő számítógépek hálózatához, így a hálózati késeltetés csak mikrosec nagyságrendű).
Ezek egymással persze versenyeznek. És itt jön a buli. Valamelyik algoritmus elkezd mpeknként több ezer ajánlatot beküldeni. Ő persze nem elemzi ezeket, hisz ő küldte be. De a többiek ezt elemzik, és amíg ezzel töltik az időt, ő ráér kisajtolni a profitot. Spamelik a tőzsdét. Ez persze destabilizálja az egész rendszert. A skynet ébredezik.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.