Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

March 4, 2009 / by Zsolt Soczó

BI konferencia lement, DP tanfolyam indul

Tegnap lezajlott az SQL Server BI konferencia, szerintem érdekes volt. Kicsit más mutattunk mint szoktunk mondjuk a techneten. Olyan dolgot tekintettünk át, amit nagyon kevesen használnak, pedig ha már megvették az SQL Servert, ott van még sok nagyon okos szolgáltatás a relációs adatbázison kívül.
Az SSIS-t és az SSRS-t még csak-csak használgatják az emberek, de az Analysis Services tipikusan az a komponens, ami már a telepítéskor se kapja meg a csekkboxát. :) Ha meg véletlenül felment, Service Manual Start, radikálisabban gondolkodóknak Disabled.
Pedig okos dolog, láttam, bemutatta Kovács Zoli. :) Én még nem értek az anal serviceshez, de már hoztam hozzá könyvet az MSHU-tól, tervben van, hogy még idén szánok rá időt. :)
Aki szeretne vele ismerkedni annak ajánlom a Books Online-ban található tutorialt, én 1 napon keresztül nyomogattam, és elég jól bevezetett az anal rejtelmeibe.

Köszönöm a résztvevőknek az érdeklődést és a kérdéseket. Volt pár kérdés bugnak ható dolgokkal kapcsolatban, ha megírjátok őket, utánuk nézek.

Ha elalszik a család elmondom Screencastban is az elhangzottakat, kiegészítve a jelentések paraméterezésével, arra már nem volt idő a konferencián.

Közben kezd egyre sűrűbbé válni a naptáram, az első két hónapi csöndesebb időszak után (kifelé, belül intenzíven fejlesztem a kereskedőprogramomat) kezd beindulni a szaktanácsadási üzlet. :)

Üröm az örömben, hogy közben egyre csúnyábbakat hallani országunk állapotáról vagy megítéléséről. :(

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

5 COMMENTS

  • gerleim March 4, 2009

    Köszönjük jó volt. Az új laptop debütált?

    Az anal services (LOL) meg azé’ disabled, mert az (is) tipikusan az ahol a szaktudás sokkal nagyobb súlyú mint az eszköz. Össze lehet kattingatni olapot (láttuk már párszor ;)) az olyan is lesz mint az összekattingatott alkalmazás. Továbbá az ügyfél is sokkal intenzívebben kell hozzá. Ha csinálsz egy LOB alkalmazást az kikerülhetetlen, de ha odatolsz egy adatelemző eszközt, azt nem fog csak úgy hazsnálatba vevődni.

    A kereskedőprogramod szakmailag ellenérdekelt, hiszen ha nagyon bejönne, akkor nem fogod osztani az észt ;)

  • n’ March 4, 2009

    “elég jól bevezetett az anal rejtelmeibe”. muhaha.

  • Zsolt March 5, 2009

    Köszi az előadást; igazából én szégyelltem el magam a rendszertervezőink helyett, hogy ennyire nem ismerik az SQL Server alkatrészeit, noha például a RS első formája már 2003-2004 körül kint volt. Mindemellett az AS nálam még jó darabig disabled lesz: tipikusan nem az a next-next-finish kaliberű téma… :-)

  • Soczó Zsolt March 5, 2009

    Igen, az olap nehézsúlyú játékos, de érdemes néha kóstolgatni, hátha átbillen az ember.
    A kereskedőprogram kérdés valóban érdekes, mi van, ha mondjuk havi 1m-t meg tudok keresni csak a program segítségével (egyelőre ez scifi, meg nyilván a befektetett pénztől függ)? Majd meglátjuk hosszú távon.
    Egyelőre keresetkiegészítésnek szánom, bár a tesztek igen ígéretesek (min. évi 20%, forward teszttel is). És ez csak 1 papír és 1 algoritmus volt.

  • Kővári Attila March 9, 2009

    Teljesen igazatok van abban, hogy az OLAP nem egy next-next finish eszköz, de azért megtanulható :-) A baj az, hogy ritkán esik szó arról, hogy ahhoz, hogy ilyen játszi könnyedséggel fel lehessen építeni az OLAP adatbázist, ahhoz először fel kell mérni az üzleti igényeket, egy kicsit meg kell vizsgálni a forrásrendszerek adatait, majd ezek alapján megtervezni az Analysis Services-t kiszolgáló relációs adatmodellt, aminek majd gondoskodni kell a napi rendszeres feltöltéséről, stb. Ha ezek mind megvannak, akkor az Analysis Services adatbázis felépítése tényleg csak „next-next finish” jellegű.