Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

January 21, 2009 / by Zsolt Soczó

Visual Studio Team System teljesítményanalízis

A Visual Studio számomra egyik egyik legkedvesebb eszköze a Profiler. Számos cégnek oldottam már meg vele teljesítményproblémákat, amelyeket profiler nélkül sokkal nehezebb lett volna.
A profiler arra képes, hogy egy futó program belső részeinek futási idejét képes mérni. Működhet sampling módban, ilyenkor bizonyos időközönként (alapban 10 millió órajelciklusonként) belenéz a futó programba, és megnézi a verem állapotát, azaz, hogy éppen melyik metódusban van a vezérlés.
A másik mód az instrumentation, ekkor kódot injektálnak az futtatandó assembly-kbe, így belülről tudják mérni, mi-mennyi ideig futott.
A sampling nem sokat lassít a mérendő programon, de pontatlanabb, az intrumentation pontos, de nagyon sokat lassít a célprogramon.
Én első körben a sampling-et használom, ha csak ki akarom szúrni a kód leglassabb részét. Az intrumentation megmutatja azt is, hányszor hívtak meg egy metódust, azaz nem kell elvetni, csak másra való, mint a sampling.
A teljesítményhangolásban az a szép, hogy intuitíven sokszor nagyon mást optimalizálna az ember, mint a mérések alapján.

Az ábrán az látszik, hogy az idő jelentős részét a DateTime.Hour hívás viszi el. Kicsit gyanús ez, de sűrűbb mintavétellel vagy instrumentation segítségével jobban rá lehet nézni a körmére. Ha igaza van (valószínű), akkor ez pont olyan pont, amire álmomban nem gondoltam volna.

Érdemes megfigyelni még, hogy a felső toolbaron van egy láng ikon, arra kattintva a hívási fában azonnal levisznek a leglassabb metódushoz. Egyszerű, de szenzációs. Ez a 2008-ban jelent meg.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

1 COMMENTS

  • Orosz Gergely January 21, 2009

    Én a JetBrans dotTrace-t használtam eddig, ami fizetős, mert anno próbáltam életre kelteni VS 2008-on (nem Team System), de vagy nem volt, vagy nem sikerült. Köszi a cikket – azt hiszem, pont itt az ideje megnéznem, hogy Team Systemben akkor hogy is megy ez…