Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

June 16, 2008 / by Zsolt Soczó

Könyvajánló: Inside SQL Server 2005 sorozat

Aki SQL Serverrel komolyan foglalkozik, annak el kell olvasnia ezt a sorozatot.
Az előző kiadással szemben ez már 4 részből áll:
Inside Microsoft SQL Server(TM) 2005: The Storage Engine
Inside Microsoft SQL Server 2005: T-SQL Programming
Inside Microsoft SQL Server 2005: T-SQL Querying
Inside Microsoft® SQL Server(TM) 2005: Query Tuning and Optimization

Az első, a Storage Engine kb. azt tartalmazza mint a 2000-es kiadás, némi 2005-ös újdonsággal, érzésre max. 10%-ához, ha hozzányúlt Kalen néni. Ez nem von le semmit az értékéből annak, aki nem olvasta a korábbi kiadásokat, de aki igen, annak unalmas lesz, érdemes pörgetni, és csak az újdonságokat elolvasni.

A második, a T-SQL Programming már sok újdonságot tartalmaz, hisz rendesen megpakolták a 2005 új cuccokkal. Ennek ellenére nem ájultam el ettől a résztől, lehet, hogy annak idején túl sok időt töltöttem a 2005 újdonságaival, így már kicsit lerágott csont volt a tartalom. De megint, aki nem ismeri annyira az újdonságokat, az feltétlen olvassa el.

A harmadik rész, a T-SQL Querying, na ez viszont odabasz, szép magyarul megfogalmazva. Ezt már Itzik kolléga írta némi közreműködéssel. Ez teljesen új rész, amit itt olvashatunk nem volt benne a korábbi Inside kiadásban. Ez az ember ért hozzá, na. Olyan trükkök, megoldások vannak benne, amelyeket minden komolyan SQL programoló embernek tudni kell, ég a pofám, hogy eddig ezek egy részét nem tudtam, pedig már lassan 10 éve foglalkozok a termékkel. Ebben sok kevésbé SQL Server specifikus dolog is van, nagyon sok általános SQL programozási tudás van benne felhalmozva. Le a kalappal a szerző előtt.

A negyedik rész még nincs meg, mert ezt később adták ki, de a nyáron már talán ezt is kiolvasom, aztán majd leírom a véleményem.

Köszönet az MSHU-nak, hogy megszponzorálta nekem ezeket a könyveket, van még tippem nekik. :)

Ja, érdemes-e kiolvasni őket most, hogy küszöbön a 2008? Szerintem igen, a 2008-as update még legalább 1 év (szerintem), és nem lesz benne sok új ehhez képest, megint csak szerintem.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

1 COMMENTS

  • S.E. June 17, 2008

    Hali,

    megvan ez a sorozat. Kétszer olvastam el egymás után (s időnként újra fel-fellapozom)), egyrészt, mert tényleg annyira jó, másrészt pedig iszonyú mennyiégű az ismeretanyag. Mivel én a korábbi kiadásokat nem olvastam, ezért nekem nem tűn(hetet)t fel az ismétlés. Itzik Ben-Gan pedig maga az SQL Isten, legalábbis ezekben a könyvekben nagyon ott van a tudása.
    Én is ajánlom mindenkinek. Nem adom kölcsön, mert szerintem nem kapnám vissza… :)