Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

May 29, 2008 / by Zsolt Soczó

Élet 64 biten

Látom Józsi is kóstolgatja a 64 bitet, több-kevesebb sikerrel.
Nekem a cégnél most az egyik feladatom az, hogy a natív, low-level Hook-os és COM-os C++ cuccokat nézzem meg, hogyan fognak majd működni 64 biten.
Kaptam egy DELL 3400-ast, 2 procival, 4 G RAM-mal, 2 HDD-vel, amik RAID1-be RAID0-ba vannak kötve az alaplapi vezérlő segítségével.
Vista és VS 2008 van rajta. Először is, a Vista olyan simán felment rá, hogy csuhaj. De tényleg, mire a gyerekek lefürödtek, már fenn is volt. K. semmi bajom nem volt vele, csodálkoztam is, mert sokaknak gondjuk van a driverekkel. Ebből a szempontból hálás a neves gép. Meg csendes is, féltem, hogy lesz egy hangos desktop gépem, de nagyon csendes.
Ami a legélvezetesebb a vele való munkában, az a C++ fordítás. Közismert, hogy ez piszok lassú dolog. De nem ezen a gépen! Eszméletlen gyorsan hasít, gondolom a RAID1 is sokat dob ezen. Élvezet így fordítani és dolgozni rajta.
Menet közben, ha találok érdekes dolgokat majd leírom.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

10 COMMENTS

  • Lepenye Tamás May 29, 2008

    A RAID1, már csak a definíciójából következően, csökkenti a sebességet. A RAID vezérlőd viszont gyorsíthat a rendszeren! :-)

  • Soczó Zsolt May 29, 2008

    Bocs, RAID0, csak ezeket mindig keverem. :)

  • hrongyorgy May 30, 2008

    Drivergondok akkor lepnek fel, ha van legalabb 1 darab olyan hardvered, ami nem a legmodernebb, a legjobb es a legujabb, hanem picit regebbi, also-kozepkategorias meg ilyesmi. Ilyenek peldaul az ATi kartyak a 9500-as elotti szeriaszammal, a regebbi halokarik, meg hasonlo kedvessegek. Az, hogy egy mai csucsgepre felmegy a 64 bites Vista… hat ize… szoval azert meg Ballmer is tokonszurna magat, ha ez nem igy lenne. Igy maradnak a csendes szopasok (elindul a gep -> 640×480(!!!), hang nincs, vga detto, a halozat meg csak az alaplapi karin).

  • Meister May 30, 2008

    Nekem a scanneremmel volt baj, meg a Pinnactle Tunner-kártyámmal.
    Ebből a Pinnacle-t nem tudtam életre kelteni, a scannerhez meg találtam egy warez-oldalon olyan herélt driver-telepítőt, amivel fel tudtam tenni az XP-s telepítőkészletet.
    De ez azért nem normális, hogy egy hardvergyártyó nem készít drivert az újabb oprendszerekhez. Szerintem.

  • Meister May 30, 2008

    A RAID0 hogy gyorsít?
    Mert nekem mind otthon, mind a melóhelyemen Dell Optiplex gépem van (itt 745, otthon 755), s a SATA-vezérlése valami horror tetű mindkettőenek.
    XP alatt sajnos feltettem a Windows Desktop Search-öt, s szerintem az még vagy 5%-ot leszedett, még akkor is, ha direkt ki van kapcsolva az indexelés mindenhol, kivéve az outlookban.

  • Soczó Zsolt May 30, 2008

    RAID0: párhuzamosan tud olvasni a két vinyóról, két függetlenül mozgó fejjel.

  • Meister May 30, 2008

    Azt értem, de a raid0 figyel valami olyanra, hogy optimálisan legyenek szétdobálva az adatok? vagy szekvenciálisan vannak? Mert ha szekvenciálisan vannak, akkor ugye amíg az első HDD nincs tele, addig csak azt fogja használni.

  • Soczó Zsolt May 31, 2008

    Meister, olvass utána, a RAID0 pont a gyorsításról szól, mert szétszórja az adatokat több diszken. Nem egymás után tölti őket, az a Volume Set (NT-s terminológiában).

  • Meister May 31, 2008

    Természetesen már utána olvastam, miután feltettem a kérdést. :-)

  • Takoca June 1, 2008

    Én nagyon hálás lennék ha leírnád a tapasztalatidat! már csak azért is mert nálunk a cégnél most kezedenek szívni a kollégák a szoftverünk “hatvannégybitsítésével” , ugyan kérdés még hogy lesz -e ebből valami de a szándék megvan