Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

March 3, 2008 / by Zsolt Soczó

A magyar támogatás sikere

Osztrák lesz a magyar találmány

“Nem kapott megfelelő támogatást a kizárólag elektromos meghajtással működő autók sorozatgyártására a Brixxon Elektromos Autó Kft. Magyarországon, ezért a társaság kitelepül Ausztriába, ahol tárt karokkal fogadták – mondta az InfoRádiónak a cég tulajdonos-ügyvezetője.”

Akinek nem tetszik, el lehet innen menni. Köszönjük, úgy látszik van, aki eképpen cselekszik. Szomorú ez, nem kicsit, nagyon.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

4 COMMENTS

  • Meister March 3, 2008

    Én is dolgozom a külföldi cégalapításon. (Mint tudod webhosting-ipar).
    Első sorban nem az adóelkerülés, és a horrorisztikus szerverhotel árak (pl. 5e/hó/IP, szemben USA, ahol 1USD/hó/IP), hanem az zavar, hogy nem lehet e-mail csatolmányként számlázni.
    Hiába léptünk be az EU-ba, ahol szabad, s hiába jogharmonizáltak, s nálunk is egy számítógéppel kiállított számla aláírás, s pecsét nélkül is hiteles, nálunk papíralapon, postai úton kell számlázni. Minden számlát ugye 2x feladva, a címváltozásoknál 3x, ezeket adminisztrálni, az online ügyintézést teljesen megb@szva.
    Nézd meg az USÁt, ott regisztrálsz egy weblapon, majd ha vásárolsz, kapsz mailban egy számlát,amit bármikor újra ki tudsz nyomtatni, ráadásul úgy, hogy a címet te adod meg rá, mikor ki akarod nyomtatni.
    (Az EU-ban is pl. http://www.servage.net simán adja így a számlát. Nálunk nem lehet, s mindenki retteg egy online számla befogadásától, mert az APEH is akkor, s arra büntet, amire éppen akar.)
    A servage.net egy éves ára annyi, amennyinek a fele elmenne a számlázási,szerződéskötési ügyintézésre.
    Merjünk kicsik lenni. Mondta Kovács László. Merünk. Az egész ország mer kicsi lenni. Mert ilyen hülyék vagyunk. Ha valaki egy kicsit is kiemelkedik közülünk, azt visszarántjuk a sárba dagonyázni magunk közé.

  • pb March 4, 2008

    Szomorú :( Azért hozzátenném, hogy a sógorék anyagi lehetőségei egy egész kicsit jobbak a miénknél és őszintén, én sem adtam volna száz misit az adófizetők pénzéből erre. A kormányzat feladata nem az, hogy kockázati befektetőt játsszon, hanem (többek között) az, hogy megfelelő körülményeket biztosítson ahhoz az üzleti élet virágzásához. Akkor majd jönnek azok a venture capitalek. Nem mintha ezt bármelyik kormányunk ezt a feladatát komolyan vette volna.

    A hozzáállás mindenesetre tényleg magyaros, amolyan “mindent vagy semmit” kombinálva a “másvalaki problémájával”. Nem csak pénzzel lehet támogatni egy ígéretes és környezetbarát vállalkozást, de ezer más módon: egy pozitív nyilatkozattal, kapcsolatokkal, tanácsokkal. És nem feltétlenül kell a magyar kormánynak állnia a 100 milliót, sőt. Az ilyen esetekben adnék (hosszútávon visszatérítendő — az állam ráér) támogatást részesedésért cserébe, de csak akkor, ha egy komoly befektetőt még fel tud mutatni a pályázó, aki lát fantáziát az ötletben, hívhatjuk ezt “reality check-nek”. Ha ez a befektető az osztrák állam, ám legyen úgy, adjanak az osztrákok 80 millát, mi meg 20-at, mert ennyi van. A lehetőségek száma korlátlan, hozzáállás kérdése.

  • gerely March 4, 2008

    Hát, nem is tudom hol van elkefélve a dolog.
    Régen, ha a paraszt azt mondta: “Adjon Isten!”, nem gondolta ő, hogy tényleg fog adni az Isten bort, búzát, békességet. Épp elég volt, ha nem verte el a jég a szőllőt, nem perzselte ki a nap a szántást, és akkor megtermelte ő a bort meg búzát a két kezével. Aztán ha ez a kettő megvolt, a harmadik már jött magától.

    Most sokan azt értik az adjonisten alatt, hogy tényleg frankón adjon – a legjobb, ha nem is bort meg búzát, mert azzal is csak a gond van, az lenne az igazi, ha egyből a folyószámlára utalná a Jóisten a nagy zsét.

    Az államnak meg az lenne a dolga, hogy “jégeső és perzselő nap mentes” gazdasági környezetet alakítson ki – ehelyett a hagyományos jó zsaru – rossz zsaru játékot nyomja, egyik kezében a nadrágszíj, másikban a porcukros-mézes kenyér.

    Az a nagy gáz, hogy egy-egy ilyen project támogatásának szavazatvonzó képessége minimális, és emiatt nem is nagyon áll melléjük semmilyen politikai erő. Nemigen érdekli az embereket, hogy lesz-e munkája a gyerekeiknek is, és ha lesz, akkor egy egy tervezőirodában vagy egy gyártósor mellett.

  • Meister March 4, 2008

    Azért a kis-, és középvállalkozásokat elvileg nem csak a fidesz-kormány támogatta, hanem a mostani is mondja, hogy szükséges, csak ennek a gyakorlati megvalósulása nem látszik, helyette 2 hetente módosítják az ÁFA-törvényt, meg a számlázási dolgokat.
    A Szechenyi terv lényege sem az volt, hogy pénz osztogatott fűnekfának, hanem az, hogy a gazdaságot élénkítő tevékenységekre adott pénzt (főként hitelt). Ezzel növelte a saját ÁFA-bevételeit, stb. Ez kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy a következőknek jobb legyen. Pl. a lakásépítési dolgok is a következő ciklusra értek volna, s hoztak volna pénzt, csak az (holott az államnak fejős tehén volt) levágták.
    Én pl. nem akarok állami támogatást, még csak hitelt sem, mert másodállásban nyomom az ipart, s a normális fejlődési ütememet is alig bírom így, de ha főállásban csinálnám, akkor hamar kellene 2-3 milla, az biztos. Most erre sok eséyl nem lenne, csk üzleti alapon.