Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

February 20, 2008 / by Zsolt Soczó

Falaz az ügyészség a rendőröknek falazó ügyésznek

Szomorú, hogy miközben jön le az új SQL Server, és örülök, hogy süt a nap, közben Magyarszágon rendre arról szólnak a hírek, hogy itt bizony még a régi rendszer patkolása folyik, csak demokráciának hívják. Tudom, ez más, mint az volt, akkor aki pofázott, eltűnt. Nem azt sírom vissza, bár nem is éltem benne. Embertelen lehetett egy értelmiségi embernek. Sok birkának persze jó volt, nem kell messze mennem a családban, hogy erről megbizonyosodjak.

De az elkeserít, hogy lehetne ez nálunk másképp, nem szükségszerűen ilyen fura látszat-demokráciában kellene élni, mégha ez engem direkben nem érint. De bármikor érinthet, és a gyerekeimet, szeretteimet is. Ezért nem tetszik, ami itt folyik.

És márciusban nem azért megyek el szavazni, mert zavar a 300 vagy 1000 Ft, hanem azért, mert csak így tudok jelezni a Gyurcsáni bandának, hogy elmentek ti a k. anyátokba. Persze, ettől nem mennek el, de legalább érezték a támogatásomat. :)

Nem, nem a Viktortól várok új menyországot. De bárkit szívesebben látok kormányon, mint ezeket. Ha ló nincs, jó Viktor is. (A szadeszt max. a drogliberalizáció miatt tartom számon, egyébként Ibolyával együtt (akire előzőleg szavaztam) túlságosan balra mentek el. Marad a Jobbik? :)

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

28 COMMENTS

  • Kurbli February 20, 2008

    Egy fallosz pártszínektől függetlenül az, ami. (Ding an sich)

  • Soczó Zsolt February 20, 2008

    Feri, ez kissé polimorf állítás lett, mit értesz ezen? :)

  • Kurbli February 20, 2008

    Azt, hogy a lényegi megítélésen az égvilágon semmit nem változtat, ki milyen pártállású.
    Államfériak/nők kellenek, nem 386 darab ütődött az országgyűlésbe.
    A felelős mentalitást hiányolom a napi életben is. A kukás ne hagyjon maga után szemetet az úton, a rendőr megvert fegyvertelent a földön, a pénzügyminiszter meg növekvő hiányt, emelkedő inflációt, stb., én meg végezzem munkámat a megrendelő megelégedettségén túlmenő szakmai igényességgel.

  • Soczó Zsolt February 20, 2008

    Kétlem, hogy nálunk ez valaha is így lesz. :(

  • Kurbli February 20, 2008

    Néztem a napokban egy NetA-s lány amerikai élménybeszámolóját, amit a helyszín közeléből készítettt képekkel gazdagított. Nos ez a környék véleményem szerint olyan “X.ker., Bihari út” fontosságú hely lehet – bár nem jártam éppen ott -, no most akkor vessük össze a rendet/rendetlenséget.
    (Úgy 44-45 éve, amikor március 15-én először abáltak meg a szervek, azt hittem, hogy még megérem ezeket az időket. Mostanában kezdek azonban elszomorodni én is.)

  • Soczó Zsolt February 20, 2008

    Mit tettél, te rendszer ellensége, hogy megvertek?

  • Kurbli February 20, 2008

    Ezt a dícséretet! (44-45 éve történt, tehát akkor a rendszer ellensége voltam).
    Semmit, csak a Nemzeti Múzeumtól a Kossuth térig mentünk néhányan, később néhány százan nemzeti lobogóval, énekelve. Majdnem kirúgtak a gimiből utána.

  • gerleim February 20, 2008

    Nehéz dolgok ezek. De nem feltétlenül van máshol sem kolbászból a kerítés. Másrészt miért lenne csoda, ha ebből a szempontból is lennének jobb államok… Ott régóta “jobb”. Ettől még előkelő helyen vagyunk a világranglistán.

    A cikkben szereplő, az incidenssel szemben fellépő szervezetek tesznek valamit, próbálnak… A sirám, hogy “itt milyen”, meg nem produktív. Analógia: IT szakemberek vagyunk, ha szar kódot látunk akkor odaülünk és fixáljuk. Nem arról beszélünk, hogy milyen szar kódot írnak már itt.

    Az érvek/ellenérvek nagy része meg akaratlanul is demamgógia. Én láttam Las Vegasban kéregető hídalattalvót, és iszony szemetet… És akkor mi van? (És a szuperdemokrácia rendőrei sem mennek a szomszédba egy kis alapos pofánverésért, csak nem a középosztállyal teszik…)

    Unom, hogy “aZértelmiség” panaszkodik, dühöng, esetleg elmegy az országból (én meg ittmardok nélkülük). (Mielőtt támadásnak veszed, abban az értelemben “unom”, hogy elszomorít. Hogy ennyi történik aztán megy minden tovább.)

    Ha már “ilyen ez az ország” sirám van: ugye ismert probléma, hogy itt a “nekem ez jár” mentalitás van… Ingyenes X (X= akármi, oktatás, egészségügy stb.) nekem jár, megy az osztogatás, rá van állva erre a gépezet (“Kádár szelleme”). Pedig már sokan tudják mindkét oldalon régóta, hogy nem hogy ez nem megy, hanem káros. (Tán index/tótaw, meg szélsőközép értekezett értelmesen eme témákban.)

    Hozzátenném: maga a demokrácia, a szabadságjogok, az igazságszolgáltatás, a korrupciellenesség… ezek sem “járnak”, nincsenek ingyen. Nem úgy van, hogy jön a reformer kormány és “rendet csinál”. Ahhoz társadalmi igény, gazdasági, politikai és egyéb kritériumok szükségesek. Az állam az egy kiszolgáló egység (akkor is amikor nem kiszolgál, hanem mondjuk lop…)

    Nem szeretnék szelet vetni (mondjuk Soci megteszi úgyis sokszor, biztos csak provokál a látogatottság miatt ;) ), és vihart aratni… Nem tudom, hogy idevaló e ezeknek az elemzése. Az ilyesmi nálam jobban megy sörözés közben, bár az se produktív ;) (De legalább a nyugtató hatása megvan.)

  • Meister February 20, 2008

    Én itt írtam az ügyről, most ide nem idézném be:
    http://as.hu/blog/2008/02/20/1228

  • Soczó Zsolt February 20, 2008

    Tótát szerettem, de mostanában hatalmasakat csúsztatott. Az egyik, amire nagyon emlékszem, hogy amikor kirobbant a Zuslag botrány, és még nem ért a tetőig a bőz (az égig nem hagyják érni), akkor még ment a téma elkenése. Tóta azzal kente el, hogy valójában itt arról van szó, hogy a pártok nevetségesen kevés pénzt kapnak kampányolni, ezért lopnak. Ez persze hatásos elterelés volt a lényegről, azaz, hogy NEM csak ezért lopnak, sőt, erre legkevesebbet. Ügyes húzás tőle, zseniálisan ír, elismerem, de lefeküdt az mszpnek. Kár érte, értelmes ember.

    Értelmiségiként, informatikusként nem tudom, mit tudnék tenni többet, hogy jó irányba haladjon az ország? Jár a pofám, igen, sokkal többre nincs ötletem.

  • varanusz February 20, 2008

    Az Ibi mitől lett balos? Most vonatkoztassunk el az ilyen “aki nincs velünk az ellenünk van” viktori gondolatmenettől.

    Szerintem a maszop is megy jobbra, mint az állat, de még van hova. Baloldalon a Munkáspártokon kívül a Fidesz tartja magát elég erősen :(

  • Meister February 20, 2008

    Eleve a jobb/bal felosztás hülyeség. Ilyen alapon a MIÉP, és a Jobbik is baloldali párt. Ha a baloldaliságot a szociálisan érzékenységgel feleltetjük meg.
    Ilyen alapon akkor
    – a jobbik: nemzeti szocialista szélsőjobb/bal párt
    – a fidesz: szocialista baloldali, félnemzeti.
    – az szdsz: gazdaságilag szélsőjobb
    – mszp: szdsz által gazdaságilag szélsőbb felé tolódó párt magyarságtudat nélkül

    Na, akkor ha választanom kellene, akkor én egy olyat választanák, amelyik az ország érdekeit előtérbe helyezve gazdaságilag szocálisabb irányzatot képvisel.
    S a politikájűból száműzi a “merjünk kicsik lenni” gondolkodásmódot. (Az mszp emiatt az egyetlen egy mondata miatt nem is zsbadna, hogy valaha is bekerüljön a parlamentbe.)

  • gerleim February 20, 2008

    Tótáról: nem tudom, hogy lefeküdt e az mszpnek, nekem inkább az a bajom vele, hogy inkább populista, mint mondjuk oknyomozó. Olyan területen, amin van érintettségem, nyilatkozott már blődül, valódi ismeretek nélkül. De még az is megbocsájtható – szükség van egy popularista (politikai) “szarpaaszírozóra”.

  • pb February 21, 2008

    Szerintem ha demokrata és európai akarsz lenni, akkor ne arra használd fel a vizitdíjas a szavazatodat, hogy odapörkölj az MSZP-SZDSZ kormánynak. Arra a választások vannak és egyéb civil megmozdulások. Szerintem.

    Részemről pragmatikus hozzáállásként támogatom a vizitdíjat, nem feltétlenül azért, mert a vizitdíj olyan baromi nagy húzás, hanem mert szeretném abban az elgondolásban támogatni a kormányt, hogy a reformok útja a helyes. Szintén nem feltétlenül ebben a formában, de minden jobb, mint a helyben tötymörgés kéztördeléssel, hogyhátezkéremszépen nem fog menni, meg ejjráérünkarramég meg egyébként is, most is működik az egészségügy (naná, csak hogyan?). Úgy vélem, ha a FIDESZ csinálta volna ezeket a reformokat, akkor is támogatnám (sőt, soha nem volt különösebb gondom a FIDESZ-vel gazdasági területen, csak a retorikájukon húztam fel magam, illetve hát bizonyos értékrendbeli kérdéseket más prioritáson kezelünk). Már a könyökömön jön ki, hogy minden reformszándék elakad az ellenzéki és a (részben az) aktuális ellenzék által generált társadalmi és politikai ellenálláson. Értem én, hogy a legegyszerűbb öndefiníciós eszköz a “na ez nem vagyok én”, de nőjjünk már fel kicsit.

    A vizitdíj például szerintem elsősorban technikai kérdés. Meg kell vizsgálni, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött igényeket, csökkent-e az orvos-beteg találkozók száma, lett-e értékelhető haszna (vagy interpolálható-e belőle középtávon értékelhető haszon) a helyi fejlesztésekben, illetve szociális szempontból milyen káros hatásai voltak, már ha egyáltalán voltak. Ha lemértük, döntsük el, hogy merre tovább. Ha az jön ki, hogy a koncepció alapvetően jó, de itt-ott javítani kell rajta, tegyünk úgy. Ha az jön ki, hogy a koncepció alapvetően nem vált be és nem is fog, töröljük el. Politikai hiteken nem lehet informált döntést hozni, azt információk alapján lehet. Más kérdés, hogy ha van is ilyen értékelés, ahhoz vagy nem férük hozzá, vagy a nagy politikai adok-kapokban elsikkad, de ez akkor sem elsősorban politika kérdése. A szakmánkon belül is ezt csináljuk, nem? Nem fogsz azért Linux szervert telepíteni mindenhová, hogy odapörkölj a Microsoftnak és nem fogsz csak azért Windows Servert rakni mindenhová, mert abban hiszel?

    Szóval szerintem ne csináljunk hitkérdést egy technikai kérdésből. Ha nem értesz egyet a vizitdíj intézményével, természetesen szavazz nemmel és persze vice versa. Amíg technikai kérdéseket pártpreferenciák mentén döntünk el, addig pontosan olyan populista és rossz politikusaink lesznek, mint most vannak. Ha valamire, akkor a vezetőinkre igaznak tartom az “amilyen a mosdó, olyan a törölköző” mondást.

  • Soczó Zsolt February 21, 2008

    pb: igazad van. Én érzelmi alapon politizálok, ahhoz nem látok belőle eleget, hogy informált döntést hozzak.

  • pb February 21, 2008

    Ebben meg neked kell igazat adjak, mert tényleg nincs hiteles információ “a piacon”, így sajnos nehéz alátámasztani az érvelésem. Mindazonáltal ha végigolvastál egy másik nézőpontot, azzal részemről elégedett vagyok.

    Más kérdés, hogy nekünk civileknek az lenne a felelősségünk, hogy az alapvetően lusta kormányzattól ezeket az adatokat kiköveteljük, de belénkkövesedett az a hit (azt hiszem, teljes joggal), hogy erre az eszközeink elégtelenek. Kíváncsi lennék, hogy a komolyabb demokrata hagyományokkal bíró országokban vannak-e civil szerveződések erre.

    A vizitdíj technikai oldalára visszatérve találtam egy érdekes cikket:
    http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/oszinten_vizitdijrol/75279/ (Word!)

  • pb February 21, 2008

    Mit találtam? “A vizitdíj és a napidíj első éve”

    http://www.magyarorszag.hu/ShowBinary/repo/root/mohu/hirkozpont/hatteranyagok/vizitdij20080215

    Mondjuk nagyon kampányszagú anyag, a negatív hatásokat (amik minden változásnál szükségszerűen vannak) és a költségeket nem taglalja, de legalább számszerűsít… valamit.

  • Soczó Zsolt February 21, 2008

    pb: az őszintén_vizitdíjról azonnal Hofi jutott eszembe. “Az az igazság…” – akkor hazudik.

    A másodikban is, ahogy mondod is, nem írnak a költségekről, az automatákról, stb.
    “Csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam meg.” (Churchill)

    Olyan ez, mint az IIS vs. Apache és egyéb összehasonlítások. Azt domborítom ki, amit akarok.

    De, mint a kiinduló bejegyzésben írtam, nem a kétféle díjjal van gondom, mert ezek nem nagy tételek. A kormány arroganciája nem tetszik, pont az, ami miatt annak idején a Fideszt se szerették sokan.

  • Meister February 21, 2008

    “A vizitdíj például szerintem elsősorban technikai kérdés. Meg kell vizsgálni, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött igényeket, csökkent-e az orvos-beteg találkozók száma, lett-e értékelhető haszna”

    Az a “baj”, hogy a vizitdíjjal együtt vezették be, hogy egyszerre negyed évre előre fel lehet írni gyógyszert. A nyuggerek nagy része receptfelírás miatt ment eddig orvoshoz, hiszen egy hónapnyi adagot lehetett csak felírni.
    Emiatt semmi lehetőség nics arra, hogy kitaláld, mennyivel csökkent volna az orvoslátogatások száma, _csak_ a vizitdíj miatt.

  • Meister February 21, 2008

    A co-paymenthez visszatérve egy gondolatra. Ne feledd, hogy már mi is kgb. 10-20 éve úgy fizetjük az egészségügyi járulékot, hogy az magában foglal minden ellátást ingyen. (És nem keveset fizettünk. Ha most bejönne a 300 Ft. és csak annyi adót és járulékot kéne fizetnem, mint Angliűban, akkor boldog lennék, de ez még mindig nem lenne megoldás pl. szüleink probémájára, akik egy leten át fizettek a TB-nek abban a hitben, hogy ezért megkapják az ellátást.

  • pb February 21, 2008

    Meister, azt legalább az iromány is beismerte, hogy ezek a hatások nem mérhetőek külön-külön. A saját háziorvosomnál látottak alapján meg a nyuggerek szocializálni jártak sűrűn a rendelőbe. Persze ez így túlzás, de néha ez volt a benyomásom. Aztán ha időpontra jöttem, akkor meg nagy hörgés, hogy fiatalemberhátmitképzel!

    Mindenesetre az a 20 milliárd jól hangzik, csak ugye a többi szám hiányzik, mondhatni feltűnően.

  • Kurbli February 21, 2008

    Persze a “technikai kérdés” mellett annak fogadtatása körül keltett hiszti is jelentősen torzítja az elemezhető eredményeket. Várni kell, amíg a tboly után kvázi normális menetbe kerülnek az ügyek. (A vizitdíj előtt nálunk elegendő volt receptírásért betelefonálni az orvosnak/asszisztensnek, most oda kell járulni és kivárni a sorodat, mert lehet díjat kapni érte.)

    Ezt egy vizitdíjat fizetni nem kötelezett nyugger írta.:D

  • pb February 21, 2008

    Meister, fizethetnénk annyi adót, mint Angliában, ha 1) keresnénk annyit, 2) tényleg be is fizetnénk. Egyébként elvi téren az adócsökkentés híve vagyok, ugyanakkor gyakorlatilag tartok tőle, hogy az adófizetési morál nem javulna olyan gyorsan, mint ahogy elfogyna a pénz.

    Másrészt a vizitdíj célja – a tanulmány szerint és szerintem is – nem elsősorban az, hogy komoly többletforrásokhoz juttassa az ellátást, inkább:

    1) Csökkentse vagy szüntesse meg a hálapénz jelenségét,
    2) Növelje a szolgáltatás-tudatosságot, azaz az ember érezze úgy, hogy pénzt adott egy szolgáltatásért és ezért lehetnek elvárásai,
    3) Tudatosítsa az emberekben, hogy az egészsége nincs ingyen.

    Ez utóbbit külön kiemelném. Magyarországon az emberek túlnyomó része magasról tesz az egészségére és a prevenció bármilyen formájára. Körömpörkölttel a tányérjában röhög az amerikaiakon, hogy mennyire el vannak hízva, aztán beveszi a koleszterincsökkentőt. Ha ideges és nem tud elaludni, inkább az orvossal felírat magának egy marék Xanaxot, ahelyett, hogy megpróbálná rendberakni a lelkét. Aztán megy szidni az kormányt, hogy drága a gyógyszer. Márpedig a gyógyszerek támogatása nincs ingyen, az elhízás szövődményei rengetegbe kerülnek, amit végső soron a saját pénzünkből fizetünk. Ha a vizitdíj csak egy egészen keveset segít annak realizálásában, hogy az egészségünk egy olyan érték, amivel gazdálkodni kell és ezt más nem teszi meg helyettünk, akkor már megérte. Többek között nyilván ezt szolgáltatná az az informális számla is, ami a kezelésünk költségeiről tájékoztat (az nem tudom, pontosan hogyan működik), csak még hatékonyabban.

  • pb February 21, 2008

    Kurbli, a normális ügymenet kivárására nem lesz lehetőségünk a népszavazás miatt. Mi több, csodálkoznék, ha maradna a vizitdíj.

    Egyébként a telefonos receptkérés esetén hogyan hoztad el a receptet anélkül, hogy bementél volna? Illetve ha be kellett menni (gondolom két beteg között beugorva gyorsan), akkor most nem lehet telefonon időpontra bejelentkezni? Persze nem mintha a telefonos időpontokat tudnák tartani. Mi több, kedvencem a VI. Csengery utcai SZTK volt, kiépített betegirányító és sorszámos rendszerrel (gondolom súlyos milliókért), amit aztán baromira nem használtak. Nesze neked hatékonyság, ugyanúgy azt kellett sasolnom, hogy ki volt ott előttem és ki érkezett utánam (30 embernél már egész jó feladat).

  • Soczó Zsolt February 21, 2008

    A vizitdíjról már írtam egyszer, szerintem ez arról szól, hogy az orvosok ne jelentsenek le több beteget, mint amennyi tényleg járt náluk.
    Nemrég hallottam egy beszélgetést a Klub rádióban egy miniszter izétől, azt a kórházi napidíjjal kapcsolatban nyíltan kimondta ezt.

  • pb February 21, 2008

    Soci, akkor ez az univerzális anti-korrupciós, pro-szolgáltatásminőségi és pro-egészségtudatosság bevételnövelő svájcibicska. És csak 300Ft! :))) Kitört belőlem a hurráoptimista :)

  • soostibi February 23, 2008

    Hali!
    Most látom, hogy itt ilyen komoly témák is vannak! :-)
    Egyébként nagyon egyszerű megoldásom van mindenre. Ehhez először be kell látni, hogy a demokrácia a bunkóság hatalma. Nem néphatalom, hanem a lumpenek hatalma. Miértis? Mert egy nincstelen, buta ember szavazatát egy tál gulyáslevesért meg lehet venni, egy értelmes ember szavazatáért sokkal többet kell tenni, nagyságrendekkel többe kerül. Ezért mi az elit érdeke? Minél több bunkót “kinevelni”, akik szavazatát 4 évente olcsón meg lehet venni. Ráadásul az extrémbunkókat – ha a médiát is megvettük már – arról is könnyen meg lehet győzni, hogy az a barna színű, büdös szaft, ami lassan az állukig ér az nem fos, hanem gyógyító iszappakolás, valamint a politikus azért lop, hogy a lumpennek jó legyen.

    Szóval a demokrácia jelenlegi rendszere törvényszerűen a bűnözőket segíti hatalomra, akik érdeke a minél szélesebb körű bunkóság elterjesztése. Viszont ha egy picit csavarnánk a játékszabályokon, akkor teljesen más lenne a helyzet. Pl. mindenki a befizetett adója arányában kapna szavazati jogot. Pl. én mondjuk évente fizetek 3 millió Ft SZJA-t, akkor nekem 3 milliónyi kis szavazatom van, szemben az adócsaló minimálbér utáni nemtommennyi szavazatával és a segílykéből élő 0 szavazatával. A nyugdíjasok a saját jogon szerzett nyugdíjuk arányában kapnának szavazati jogot, tehát ők is benne lennének a rendszerben, de senki más nem.
    Így azok dönthetnének a közpénzek elherdálóiról, akik a közpénzt ténylegesen befizetik. Kisebb lenne az esélye, hogy a becsületes adózók adócsaló pénzügyminisztert, meg umbuldázó a miniszterelnököt juttatnak hatalomba.

  • Kurbli February 23, 2008

    “Most látom, hogy itt ilyen komoly témák is vannak! :-)”
    Na ja, ha a deklaratív és imperatív programozási nyelvek közös ügyeiről cserélnénk rögeszmét, az nem lenne komoly?