Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

May 22, 2007 / by Zsolt Soczó

Az IIS7 betölti a user profile-okat az Application Poolokhoz

Na és, miért érdekel ez egy webfejlesztőt? Nos, egyrészt eddig nem így működött. A változtatás miatt egyes appok nem tudnak írni a temporary könyvtárba, mert a temp nem az általános temp könyvtár már, hanem a service account tempje, amibe viszont sokszor nincs joga írni az imperszonált akármilyen accountnak. Aki régi ASP-t futtat, sőt, szerintem aki webszervizt hív asp.net kódból, az beleszalad ebbe (az asp.net XmlSerializer runtime kódgenerálást csinál, amelyhez a kiinduló forráskódot a tempben állítja össze, hacsak sgen-nel nem generáljuk le előre a szerializáló osszomblit).

No, de miért jó ez a változtatás? Hivatalos okot még nem olvastam, de van egy tippem. Az SQL Server Expressnek van egy olyan üzemmódja, amelyben minden hívó processz kap egy kis SQL szerverkét. A User Instance=True connection string hatására működik így. Ilyenkor minden hívó kap egy saját példányt, abban prütykölhet. Ez egyrészt azt jelenti, hogy kap egy dedikált, a saját nevében futó SQLserver exét, másrészt a rendszeradatbázisokból kap egy másolatot. Hová? Hát a profile-jába. No, ezzel vissza is értünk a miért jó a profile webes környezetben kérdésre. E miatt nem tudtam megoldani IIS6 alatt, hogy hosztolt webkörnyezetben ebben az üzemmódban használjam a 2005-öt. Ezek szerint van remény, hogy Windows 2008-ban ez jól működjön.

Ps. Bálint kisfiam szerint “busztustalan meleg van”. :)

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

2 COMMENTS

  • Meister June 6, 2007

    Elegáns megoldást én sem találtam, de sikerült azért:
    Első körben az impersonált usert olyan csoportba tettem, akinek van joga belépni a szerverre Remote Desktoppal, így létre tudtam hozni a profile-ját.
    Aztán betettem egy olyan csoportba, akinek a secpol-ban megadtam, hogy Log on as Service.
    Aztán csináltam egy COM csomagot a dcomcnfg-vel, ami server processz, s Run As Service. (Majd megadtam neki, hogy service az impersonate-ált user nevében fusson.)
    Ez esetben lehet user instance-ot használni.
    Elég szép szopás… :-)

  • Soczó Zsolt June 7, 2007

    Valóban, IIS7 alatt viszont simán megy, kipróbáltam.