Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

February 27, 2007 / by Zsolt Soczó

Akkor most a vírus betegít meg, vagy a hülye gondolatok (pszichoszomatika)?

Egyik korábbi bejegyzésemben volt vita a fenti kérdésről, ehhez kapcsolódnék most itt.

Szindbad írta wacesnek: Hm, es az influenza vagy az aids virus is azert betegiti meg az embert, mert eppen rossz pszichikai allapotban van?

Nos, igen. :)

Miért van az, hogy az oviban 20-ból 10 gyerek elkapja a bacit vagy vírust, a többiek meg nem?

1. Mert annak a 10-nek erősebb az immunrendszere.
2. Mert jól érzik magukat az oviban és a világban.

Szerintem mindkettő, DE a másodikból következik az első.

Ezeket a dolgokat viszont nehéz mérni, mivel a “jól érzik magukat” nehezen mérhető. Annak ellenére, hogy határozottan érzi mindenki a saját bőrén, hogyan érzi éppen magát.

Nehéz dolog ez a pszichológia, meg az ember. Szeretnénk tudományosan, reprodukálhatóan vizsgálni olyan dolgokat, amikben túl sok a változó. Mérd meg, pl. mennyire vagy boldog.

Ennek ellenére, a saját élettapasztalatom alapján teljes meggyőződéssel állítom, hogy óriási korreláció van a lelkiállapot és a betegségre való fogékonyság között.

Nézz megy egy egyszerű példát. Figyeld meg, szokott-e fájni a hasad, a fejed, vagy bármi más részed. Aztán a szokásosnál sokkal nagyobb tudatossággal figyeld meg a szüleid viselkedését. Hányszor akarják beléd szugerálni, hogy ha sokat eszel beteg leszel, ha nem öltözöl fel megfázol, ha jön a front fájni fog a fejed, stb.
Ha nem veszel észre semmit, akkor:
A. nagyon szerencsés, nem aberráló családban nőttél fel. Javasold nekik, vállaljanak még gyereket, ha nem késő, jól járnak velük a tesók is.
B. Nem vagy elég tudatos, nem veszed észre, mikor akarnak számukra is öntudatlan módon téged megbetegíteni. Nem azért, mert nem szeretnek, csak ismétlik a mintát, amit a szüleiktől tanultak.

Márciustól végétől Bálint is ovis lesz. Eddig olyan egészséges, mint a makk, télen kiszaladgált mezítláb az udvarra, de semmi baja nem lett. Mert boldog. Majd meglátjuk, az ovis vírusokkal hogy bír, illetve az oviban hogy érzi magát.

És itt megint jön a kettősség: azért lett beteg, mert sok volt a vírus körülötte, és egyszerűen biológiai alapon elkapta, vagy nem szeret oviba járni, és a betegségen keresztül menekül el?
Ezek azok a kettőségek, amelyek állandóan vitathatóvá teszik az lelki és materiális dolgok kapcsolatát.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.