Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

December 11, 2006 / by Zsolt Soczó

Vista Run as administrator bosszatások

Vistán ugye az admin se admin. Ok, ez szép dolog, segítenek az önmegtartóztatásban. Ha valamit mégis adminként kell elindítani, akkor jöhet a Run as admin menüpont. Cool. Csakhogy, ekkor más környezetben találjuk magunkat.

Pl. a substolt drive-ok nem látszanak. A batch-ek elérési útjai elszaródnak. A környezeti változók mások, a user függő beállítások elvesznek, dpapi titkoknak annyi, stb. Szóval egyelőre nem békültem ki az új secu rendszerrel. Csak mondok egy egyszerű, bosszantó példát.

Volt egy jó kis msi-m (igen, enterspájzban ebben van minden), és az leállt valamilyen hibával telepítés közben. A megoldás: adminként kell telepíteni. Beleraktam egy batba: msiexec -i ize.msi, a baton jobb gomb, Run as admin. És nem! Nem találja a misi fájlt, mivel a c:\windows\system32-re váltott át, a run ad miatt. No, ezért nem szeretem én ezt, lehet, hogy szegény UAC ki lesz kapcsolva.

Lehet megkövezni.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

6 COMMENTS

  • varanusz December 11, 2006

    Hiába, ugyanezt kell megszokni, ha az ember időzített taszkokat akar futtatni. A megoldás az, hogy ha semmiképpen sem akarsz UNC-vel hivatkozni a megosztásokra, akkor a .bat-ot kell net mappal meg substtal kezdeni.

  • iwo December 12, 2006

    Ilyen msi esetkben (valamint sok más esetben is) hasznos az admin cmd shell futtatása. Csinálsz egy cmd shortcutot (vagy lenyúlod az egyik “razzle”-t: razzle-nek hívják az ms-nél az ilyenolyan build környezeteket beállító cmd shelleket), ott a propertiesben beállítod hogy run as administrator, és onnan futtathatsz mindenfélét, misiexec, dbgview, satöbbi.

    Ja! Az új procmon. Borzasztóan eldizájnolták, sokkal jobb volt régen külön indítani a regmon-t, filemon-t. Most egy lehet órát szerencsétlenkedni az enterspájz filterekkel mire az történik amit akarok. Gyász.

  • iwo December 12, 2006

    s/egy lehet/lehet egy

  • Hamurabi December 12, 2006

    über…
    azon csodálkozom ilyenkor, hogy az extra populáris beta teszt alapján az ilyen alapvetöen elbaszott M$ user ikszperiensz feature-kat mijapozdorjáspilllangopenis-ert nem reszelik meg jól?

    Lehet hogy Billi bá agyában az enterprise kapillárisok kezdenek elmeszesedni?

    D3D-ért nem akarok vistára váltani.

    Egyre több a negativ felhasználói élmény a vistával kapcsolatban.. Én szerencsétlen meg még csak elötte állok.

  • gaba December 12, 2006

    Szerintem a Vistának van igaza, Soci. :) Nagyon örvendetesnek tartom éppen ezeket a változásokat benne. Remélhetőleg majd finomodik persze, és kevesebb mellékhatás lesz, de az elkötelezettség örvendetes.

  • ati June 15, 2007

    Régi bejegyzés tudom, de hátha hasznos: group policyban meg lehet mondani, hogy a run as admin kérjen-e crendentials-t. alapból nem kér. Ha beállítod, te adhatsz meg user/pass-t és akkor talán elérhetőek lesznek az adott user környezeti változói.