Soci (Soczó Zsolt) szakmai blogja

2006.10.17.

Cigányok – egy lépés előre, 50 lépés hátra

Filed under: Élet,Személyes — Soczó Zsolt @ 11:55

A mostani eset után nem csodálkozom, hogy rendőröket vezényeltek ki a faluba, és azon se fogok csodálkozni, ha ezek után még inkább erőre kapnak a cigányellenes megmozdulások. Tudom, feszült most a légkör a politika miatt, ennek ellenére nem verem a családomat, és másokat se verek agyon.

Nekem is van pár élményem jelzett kisebbséggel kapcsolatban, szerencsére megúsztam mindet.

Most csak egyet mesélek el.

15 évesen táncoltam a községi diszkóban, mire szó nélkül odajött egy cigánygyerek, és elkezdett fojtogatni. Irracionális? Az. Mivel nem vagyok egy harcias ember, és ráadásul láttam, hogy a cimborái már ugrásra készen ott vannak a közelében, ezért csak lefejtettem a kezét a nyakamról, és arréb álltam, lelültem egy asztalhoz. Mivel nem tudtak provokálni leszálltak rólam, megúsztam az esetet.

Tudom, hogy nem szép dolog általánosítani, de mit gondoltok azóta szeretettel gondolok-e rájuk? Nem, nem csak arra az egy emberre, hanem az egész csoportra. Irracionális? Az. De a félelemnek ilyen hatása van.

Másik eset nemrég, a Caponában. A kispurdé, kb. 8 éves, odaszalad a Don Pepe üdítőautomatájához, és tölt magának fél liter kólát. Addig töltötte, hogy már kifolyt a pohárból, aztán leöntötte a felső 4 centit, és elindult vele vissza az asztalhoz. Kérdezi a pénztároslány, hogy ki fog fizetni? Há a nagyanyám, ott ül az asztalnál. A pénztáros lemondóan legyintett.

Egyik rokonom mesélte, a kommunizmusban kiküldték őket társadalmi munkában! lemeszelni az egyik cigányputrit, mert egészségügyi szempontból már veszélyes, annyira szutykos. Kimentek, nekifogtak a munkának, a ház tulajdonosai (lakói) meg kiültek a székbe, nézték őket, és röhögcséltek. Hát bazmeg, én a pofájba kentem volna a meszet.

Bátyám nem meri kirakni a most felújított fa kanapéját a teraszára, mert éjszaka úgyis ellopják, hogy kik, mondanom se kell.

Tiszteljük őket, fogadjuk el őket, stb. De nem lehet, hogy ahhoz esetleg nekik is kicsit alkalmazkodni kellene a mi életvitelünkhöz?

23 Comments

 1. http://index.hu/politika/bulvar/halal1017/
  “””
  A tiszavasvári Kabay János Általános Iskola Szögi Lajos gyerekei javára számlát nyitott, tájékoztatta az Indexet az iskola. Az adományokat a Tiszavasvári Takarékszövetkezet következő számú számlájára várják: 68700016-10136757.
  “””

  Comment by zokszigen — 2006.10.17. @ 12:59

 2. Nincs az a pénz, ami ilyenkor segít.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.10.17. @ 13:22

 3. Még egy-kétezer év, és elmosódnak a különbségek. :)

  Comment by gaba — 2006.10.17. @ 15:38

 4. Hát… általánosítani tényleg nem szabad. De ilyenkor én is mindig megingok pár percre, aztán persze hamarosan visszabillenek a normálisba. Azt hiszem jobb lenne inkább egységesen segíteni, támogatni a cigányokat. Azért valljuk be férfiasan, mi magyarok is eleget teszünk annak érdekében, hogy ők ilyen helyzetbe kerüljenek vagy méginkább, hogy ilyen helyzetben maradjanak. Nehéz ebből kilábalni. Egyedül. Szegényen. Kirekesztetten.

  Comment by PutAbout — 2006.10.17. @ 20:29

 5. Minden tisztelesem a tiéd, PutAbout, de én nem rekesztettem ki soha őket, nem tartom őket szegénységben, és nem korlátozom őket. Ellenben ők félelemben tartottak gyerekkoromban. Én nem sajnálom őket, és akkor se fogom, ha vendetta lesz az ügy miatt.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.10.17. @ 22:40

 6. PutAbount: “Azt hiszem jobb lenne inkább egységesen segíteni, támogatni a cigányokat”

  Miért támogassam őket? Azért mert a cigány csinál 6 gyereket,nem tanul, nem dolgozik, csal, lop, hazudik és csak a segélyt várja? Én meg tanultam, dolgozom, adót fizetek és ennek ellenére fogalmam sincs, hogy mikor tudok vállalni a párommal egyetlen gyermeket, nemhogy hatot.

  Zsolt:”Ellenben ők félelemben tartottak gyerekkoromban”

  Sokan vagyunk így, hogy egész gyermekkorunkban tartottunk a cigányoktól. Szégyen. A kisebbségtől fél a Magyar ember. A kisebbség nem hajlandó betartani a törvényeket és egyre-másra neveli ki a bűnözők újabb nemzedékét. Én nem vagyok rasszista, hiszen egyetlen más vallási vagy faji csoporttal sincs bajom. De ha vendetta lesz, én sem fogom sajnálni őket.

  Comment by PD — 2006.10.18. @ 09:04

 7. Sziasztok,

  Természetesen, mint mindenkinek nekem is vannak sérelmeim, amikkel most nem foglak benneteket untatni. Eddigi életemben végig szerettem volna azt hinni, hogy bőrszín, nem és egyéb külsődleges jegyek alapján nem lehet megkülönböztetni embereket. Ezt hiszem és érzem, de azért mindig ott bujkál a kisördög, és ez rossz dolog.
  A mai tudatos énem két embertípust különböztet meg: Olyan embereket, akikkel semmi gondom nincs, esetleg semlegesek, és azokat, aki bekerültek a „trógerember” kategóriába. „Élni és élni hagyni” – mondja a szólás és ha ez megvalósulna egyszerűbb lenne az élet.
  Egyébként az elgondolkoztató, hogy a Sváb, Örmény, Szlovák, Szlovén, kissebségekkel nincs semmilyen gond. Gyakorolják nyelvüket, vallásukat, kultúrájukat és senki nem bántja őket, ahogy azzal, hogy megtartják identitásukat, Ők sem bántanak senkit. Csak egy kissebség lóg ki a sorból…

  Alább idézek egy interneten terjesztett esszét. Nálam itt jelentkezik a kisördög, mert miközben nem tartom helyesnek, hogy ilyen írások terjengnek, szinte minden mondatával azonosulni tudok. Gáz…

  „Miért utálják A NEM CIGÁNYOK A CIGÁNYOKAT?

  Utállak. Ez az ÉN véleményem. Nem a bőröd színével van a bajom. Az életeddel. Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam.
  Bántasz engem, bántod a gyerekemet. A feleségemet molesztálod.
  Büdös, mosdatlan vagy. Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne leszek a tévében, hogy rasszista vagyok. Pedig nem azt utálom, aminek születtél. Azt utálom, ami lett belőled.

  Ha a vonaton mellém ülsz többed magaddal, félelem, és undor fog el. Nem tudsz emberek közt viselkedni. Ha tudnál, lenne munkád is.
  A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem tudod leírni. Folyamatosan segítő jobbot nyújtok, de kihasználsz. Csak a segélyt látod. Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy. Cigány. Cigányból csak akkor leszel roma, ha megtanulsz emberként élni. Van belőled néhány, akinek sikerült. Mert ő is akarta. Én őket hívom romának. És elismerem őket. És szívesen dolgozom velük. De téged megvetlek. Azt akarom, hogy elmenj mellőlem.”

  Comment by SzZ — 2006.10.18. @ 10:16

 8. Zoli, teljesen egyetértek veled. Nem az a cigány, aki annak született, hanem aki úgy viselkedik. Nem véletlen, hogy a magyar nyelvben van egy jelző, hogy “cigánykodik”. Persze ilyen nincs a nyelvben, biztos sokan tiltakoznának, de a tabuk már csak ilyenek.
  Szóval magyar ember is szokott cigánykodni, nagyon sok tapló állat magyar ember is van. Ami a gond, az az arányok. Akárhogy is kozmetikázzuk a dolgot, sokkal nagyobb arányban van bunkó és bűnöző elem a cigányok között, mint a magyarok között. Ez sajnos tény, akár mit is mond az ombusman meg az ilyen ügyeket azonnal felkaroló párt.
  Ez az én bajom, és ez egy nagy gondolat Zoli bejegyzésében. Miért nincs probléma a többi kisebbséggel? Akkor most ki nem tud alkalmazkodni? A 95% magyar+egyéb kisebbség, vagy, az 5% (nem tudom a pontos adatokat) cigány?

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.10.18. @ 10:46

 9. Sziasztok,

  Még egy dolog jutott az eszembe, ami akár hogy is nézem, enyhén szólva is furcsa és nem nagyon értem:

  • Ha egy ország gondoskodik a kisebbségről és iskolát hoz nekik létre, hogy a saját anyanyelvén tanulhasson és művelhesse a kultúráját >>> az dicséretes. Példa erre az amerikai, bolgár stb. nemzetiségi iskolák, vagy akár Erdélyben a magyar egyetemek.
  • Ha a romáknak külön iskolát, osztályt stb. indítunk >>> az megkülönböztetés, kirekesztés.
  • Ha látunk egy szép sváb falut >>> azt mondjuk, de szép kis település és élvezettel csodáljuk hagyományait.
  • Ha arról hallunk, hogy romákat egyik városban összeköltöztették >>> akkor az szegregáció…

  …és még biztos tudtok egy csomó példát írni.
  Hogy van ez???

  Comment by SzZ — 2006.10.18. @ 13:47

 10. Hát nem tudom… Inkább arra gyüjtenék, hogy Anettka helyet ezt a team-et kellene kilöni az ürbe. Szputnyikon a napba faszán. Kolléga mondja, hogy bemenekültek az erdöbe, mert az a hír jött, jönnek a börfejüek. Elöször a börfejüeket kellene elbujtatni az erdöben, és utánna betolni a jövetelük hírét a köztudatba…

  Comment by Hamurabi — 2006.10.18. @ 15:47

 11. huh, lassan tomcat blogra kezdünk itt hasonlítani…

  Comment by Estevez — 2006.10.18. @ 17:34

 12. No, erre a megjegyzésre már vártam. Szóval ez a kérdés tabu, és lapítani kell róla? Nincs itt semmi probléma, szegény cigányokat kirekeszti a világ. Ne áltassuk már magunkat! Mint írtam, én nem rekesztek ki senkit. Ők viszont kissé nehezen “integrálódnak”. Így kell politikailag korrektül megfogalmazni, hogy agyonverik azt, aki nem tetszik nekik?
  Nem vagyok rasszista, mint írtam a tapló magyart se szeretem. De abból arányaiban kevesebb van. Ez az én gondom a másik oldallal.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.10.18. @ 20:38

 13. Kedves PutAbout: bocs, hogy itt reagálok az írásodra de hát úgye a te blogodon nem lehet:

  “Hát… általánosítani tényleg nem szabad.”
  eddig egyet értünk!

  “Azt hiszem jobb lenne inkább egységesen segíteni, támogatni a cigányokat.”
  igen jobb lenne, de ahhoz ők is kellenek. Persze a szociális segélyért ott vannak, böszme nagy autóval…

  “Azért valljuk be férfiasan, mi magyarok is eleget teszünk annak érdekében, hogy ők ilyen helyzetbe kerüljenek”
  ???? a zenész ROMÁK pl miért bírnak normális életet élni???

  “Vagy méginkább, hogy ilyen helyzetben maradjanak.”
  érdekes, hogy amelyikük tanulni akar, vagy kitőrni az jut valamire!

  “Nehéz ebből kilábalni.” nehéz hát! nehéz egyről a kettőre jutni! nekem is, másnak is!

  “Egyedül. Szegényen. Kirekesztetten.”
  na de mégis miért? ok nélkül is belédkötnek, átvágnak, stb
  most mégis mit kéne csinálni? keblünkre ölelni őket, hogy jajj ti szegények , gyeretek mi meséljetek mi nyomja a leketeket???

  az SzZ álltal be copyzott levelet én is megkaptam és 100%-ig igazat adok neki!

  Üdv

  Comment by Takoca — 2006.10.18. @ 21:21

 14. Pontosan így gondolom én is. A probléma a többséggel van. A mi házunkat egy roma házaspár vállalkozása építette, sok alkalmazott pont családtag (és reggel hattól estig tényleg dolgoztak). Mielőtt belevágtunk, leinformáltuk őket. Láttuk éppen épülő házukat (szombaton délután 4 körül jártunk ott, és vagy húszan dolgoztak rajta éppen). Anno piacozásból kezdték, most százmilliókat forgatnak. Napi kapcsolatban voltunk velük, a végtelenségig korrektek voltak, sőt. Ha felhívtam őket, hogy bármi kell, jöttek. Állítom, hogy az előző hiperlakóparkos izraeli befektető nagyságrendekkel több mindent spórolt ki a házból. (Például akkor csodálkoztam nagyot, amikor itt minden falsarokra fém élvédőket tettek a belső pucolás alá. Hogy ne lehessen olyan egyszerűen leverni a falat. Eddig azt se tudtam hogy ilyen egyáltalán létezik.) A házszomszédunk (ez egy négy lakásos társasház) nem bírt velük ember módjára beszélni, csak azért mert romák – velük egészen máshogy viselkedtek. Nem mondom hogy inkorrektek voltak, de ami nekünk mosolyra és ingyenbe ment, azért a szomszédok fizettek szépen. És ami aranyos volt, hogy persze a vérük az a régi, ott van persze a 6000 köbcentis range rover, az aranyláncok (ami érdekes módon itt valahogy egyáltalán nem zavart, pedig) a saját kacsalábon forgó übergiccses házuk (amit jóval a mienk előtt kezdtek el építeni és jó fél évvel később fejeztek csak be – mert a pénzük az építkezéseikben volt éppen), ami belül aztán nemkicsit igényes márványlapokkal meg mahagónival volt kicicomázva. Amikor végül maradt rá pénzük, és miután a mienket befejezték. Tudom, jártam ott, meghívtak. És tudod mit? A legteljesebb szívből mondom, hogy nem sajnálom tőlük, mert megérdemlik.

  Amikor nyáron a kórházban feküdtem, behoztak egy srácot. Csúnyán be volt verve a feje. Kérdeztem mi történt? Azt mondja karambolozott. Nem nagyon, kitolatott elé egy nő. Koccantak, semmi komoly. Csakhogy a nő otthonról jött. Terhes volt. Roma volt. A nőnek semmi baja sem lett, a kocsinak is alig, de a srácot kiszedték a kocsiból és csúnyán agyonverték. Ő megúszta… nekem meg röntön ez ugrott be most a történtekről.

  És az a baj, hogy az utóbbi példa a tipikus. Nem vagyok rasszista, sőt, ez talán látszik. De ettől a maradék 98 százaléktól a hideg kiráz, fuj.

  Comment by [mICK] — 2006.10.18. @ 21:32

 15. Az tény, hogy ez a lincselés nem segítette a romák elfogadását a töbségi társadalom szemében. Barna testvéreink most gratulálhatnak az általuk megválasztott képviselőnek.

  Oktatás, oktatás és oktatás. Más út nincs. És a segélyt nem alanyi jogon osztani, hanem elvárni érte valamit cserébe. Szerintem. Az én országomban http://varanusz.blogspot.com/2006/09/nationstates.html így lenne.

  Comment by varanusz — 2006.10.18. @ 22:48

 16. Lazán kapcsolódva: http://index.hu/tech/tudomany/2faj061018/

  Comment by gaba — 2006.10.20. @ 17:16

 17. Gáz…
  Zsigereinkben érezzük, mélyen az emberi valónk magjából bugyog fel, hogy valahol magyarok, fehérek, négerek, sárgák és cigányok a héjat és felszínt lecsupaszítva mind azonosak, emberek és CSAK emberek (nem sárga, fehér vagy cigány emberek) vagyunk. És mégsem tudunk (és én sem tudok) szabadulni az előítéletektől.
  Magamat nem vallom sem insztinktivistának, sem behavioristának, szerintem az igazság valahol a kettő között van, de azt érzem, és ha Soci egyéb “Élet” blogjait is elolvassátok, akkor abból látjátok, hogy ő is érzi, hogy az életben a TUDATOSSÁG meghatározó, mert csak a tudatosság segíthet abban, hogy megváltoztassuk, jobbá tegyük azokat a mintákat, amiket a szüleinktől kaptunk és a gyerekeinknek már transzformálva, feljavítva adjuk tovább… És itt van az eb elhantolva… Egyetlen roma gyerek sem SZÜLETIK rablónak, segélycsalónak vagy gyilkosnak. Egyszerűen megkapják és magukévát teszik a szülői mintát, akik szintén nem a génjeikkel hozták ezeket az adottságokat… Nagyon kevés az, aki tudatos tud lenni és ki tud szabadulni a minták fogságából, a nyomor reménytelenségéből és a szegénység fojtogató markából. Úgy gondolom, ha két 100% fehér, magyar szülő gyereke nevelkedne fel egy roma családban az ottani szülői minták mellett, azok között az életkörülmények között, pontosan ugyanolyan emberré válna, mint akiktről beszélünk, és akiktől félünk, és akik mellől el akarunk ülni a vonaton… Mit kell tenni? Nem, szerintem nem napba kell őket lőni rakétával, azt kellene elérni, hogy meg akarják és meg tudják változtatni a mintákat, amiket hordoznak, és hogy a gyerekeik már ne a családon belüli mindennapos erőszakban, a koszban és a szegénység legsetétebb bugyraiban nőjjenek fel.
  Másrészről ne feledkezzünk meg az “önbeteljesítő jóslat” hatásáról, ami pedig egy igenis létezű szociálpszichológiai kategória. Ha valakit egyféle képpen kezelünk, valakivel kapcsolatban sztereotip elvárásaink vannak, az bezony meg fog felelni annak a képnek… Nagyon-nagyon ajánlom mindenkinek az Aronson féle Társas lény c. könyvet, igen jó!
  Erre a bestiális gyilkosságra pedig NINCSEN MENTSÉG, nem lenne senkinek, akár roma, akár magyar az illető, noha szülőként érzem, hogy mennyire ki tud fordulni magából és állattá tud válni az ember (akár magyar, akár cigány), ha a gyereke életét veszélyben látja forogni…
  Tehát szerintem magasabb szintre kellene tudnunk emelni a romaság gondolkodását, segíteni nekik, hogy tudatossabbá és felelősségteljesebbé váljanak, hogy AKARJANAK változtatni azon, amit otthonról hoztak.
  Én is félek tőlük, engem is vertek és félemlítettek már meg (mosonmagyaróvári vagyok, ott pedig van roma, nem is kevés), hiszem, hogy egy fehér srác, aki olyan körülmények között él és nevelkedik mint ők, pont így megtenné…
  A kérdés nem az, hogy szertjük / nem szeretjük, elfogadjuk / nem fogadjuk el a romákat, hanem az, hogy hogyan lépjünk előre (a lángszórót és a naprakétát féretéve kicsit), hogy a helyzet megváltozzon?

  Comment by Arnold — 2006.10.20. @ 23:14

 18. Lazán kapcsolódva 2.
  Vajon ki lehet őket rángatni oktatással?

  Matisz nagypapa 1 – 2
  http://www.gatveder.hu/adatlap.php?id=1000192
  http://www.gatveder.hu/adatlap.php?id=1000193

  “Polgár Jenő”
  http://www.gatveder.hu/adatlap.php?id=1000114

  Comment by SzZ — 2006.10.21. @ 20:26

 19. Marhaság. Én is a Maunika-showból néztem az este részleteket. Nem tartanám sem ezeekt, sem azokat reprezentatív mintának semmilyen nemzetiség vagy társadalmi csoport terén sem.

  Arról ugye nem is beszélve, hogy a borosbocskorfaszkalapok által Gátvédernek keresztelt Kelemen Béla bácsi szintén nem egy Einstein, viszont koránt sem cigány.

  Comment by varanusz — 2006.10.22. @ 00:37

 20. Kapcsolódva: http://w.blog.hu/2006/11/23/ciganymentes_ovezet

  Comment by gaba — 2006.11.23. @ 11:49

 21. Tetszik, értelmes, köszönöm. Hátha egy baloldali Tótától többen elfogadják a gondolatokat, mint egy általában jobboldaliakhoz társított radikális véleményt.

  Comment by Soczó Zsolt — 2006.11.23. @ 12:02

 22. amit a cigányokról mondtok igaz, de minden cigányra.Aki ilyenekről véleményt alkot tudnia kellene,hogy cigányok között is több fajta van.Én is cigány”roma”vagyok de elitélem az erőszakot.Sok cigány ismerősőm van és mégsem járunk verekedni,lopni.Megértem az ellenszenveteket de mi “normális”cigányok kevesen vagyunk ahoz hogy változtassunk,ezért is kellene a ti segitségetek,de mivel ti is álltalánositotok ez így szélmalom harc.

  Comment by jakab józsef — 2006.12.26. @ 13:10

 23. József, szerinted mi lenne a megoldás? Mert nyilvánvalóan mind2 oldalnak egyszerre kéne lépni, hogy a mostani helyzet változzon.

  Comment by varanusz — 2006.12.26. @ 16:49

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress