Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

June 7, 2006 / by Zsolt Soczó

Google spreadsheets – durva

Régóta mosolygok már azon, hogy a google olyan dolgokat próbál megcsinálni weben, amiket az én fejemben desktop alkalmazásként érdemes megvalósítani. A táblázatkezelés pl. számomra ebbe a kategórába tartozik. Kíváncsiságból azért jelentkeztem a google spreadsheetre, ma kaptam is belépőt. Szkeptikusan álltam a kérdéshez, de kipróbálás után elállt a lélegzetem. Őszintén megdöbbentett a cucc. Az életben nem gondoltam, hogy gagyi javascriptben, cross browser platformon meg lehet azt csinálni, amit ők megcsináltak. Persze, ott van az OWA mint példa, hogy lehet durva dolgokat is csinálni DHTML scriptinggel, de az ms is megállt egy böngészőnél.

Szóval ami meglepett, hogy mennek a shortcutok, kopi-paszta, minden. Lehet használni formulákat, észleli a körkörös függőségeket, minden egyes cella szerkesztése után ment szerveroldalon! Ezt úgy vettem észre, hogy megnyitottam az oldalt Firefoxban is, miközben az IE-ben is nyitva volt a táblázat. Amint egy cellát szerkesztettem megjelent a másik böngészőben is az eredmény. Azért ez durva, még akkor is, ha tudom mi megy a háttérben.

Persze van excel, csv és html export, és szerveren ment mindent alapban, így akár egy internet kávézóban is meg lehet szerkeszteni a táblázatokat. Amúgy az egész lap egy azaz egy div, a többit scripből generálja.

Kezdem elhinni, hogy lehetne weben is nagyobb alkalmazásokat írni, csak végre ki kellene már hozni egy jobb nyelvet a JavaScript helyett, és persze a gyártóknak ezt implementálni kellene. Sajnos az utóbbi miatt lesz az, hogy legalább 4 év kell még, mire a böngésző több erőforrással rendelkező platform lehet nagyobb appokhoz.

És azt is kezdem érteni miért lett a google pár év alatt a legnagyobb szálka az ms szemében.

Could you hire me? Contact me if you like what I’ve done in this article and think I can create value for your company with my skills.

LEAVE A COMMENT

2 COMMENTS

  • pb June 7, 2006

    Én mindezek ellenére szkeptikus maradok: bizonyos célokra nem szeretnék webes alkalmazásokat használni. A bookmarkjaim jó helyen vannak a gépemen, gyakorlatilag még nem adódott belőle gond, hogy az otthoni és a céges gépem között nem voltak szinkronban (miért is lennének? más érdekel otthon és a cégnél).

    Szöveget szerkeszteni és táblázatot kezelni nem akarok egy olyan platformon, ami belassul, ha négy kolléga egyszerre néz vicces streaming videót, vagy elérhetetlenné válik, ha feldobja a pacskert az ADSL router v. a proxy server (negyedévente fél nap). Az internethozzáférés esetleges: hétvégén laptopról vidéken nincs kapcsolat (nem mintha lenne laptopom), a GPRS aránytalanul drága és amúgy sincs térerő. Ettől még szeretném folytatni a megkezdett hírlevél-vázlatot, rendezni a jegyzeteimet, stb. Egy webes emailplatform (pl. gmail) teljesen jogos: emailezni akkor fogok, amikor egyébként is van netkapcsolatom.

    A macerás elérhetőséget (böngészőt nyit, login, miegymás) és a platformlimitációk szintén idegesítőek. A webes RSS reader aligha fog popupban/a trayen ikonváltással figyelmeztetni, hogy Soci új bejegyzést postolt.

  • sutszi June 10, 2006

    A Google nem veszi figyelembe az internetelérés esetlegességét…Ő csak innovatív megoldásokkal jelentkezik újra meg újra.
    Ezzel számomra csak azt teszik egyre nyilvánvalóbbá, hogy amit az MS egy Office csomagban árul jó drágán, a google megoldásához képest sokkal nagyobb háttértár és memóriaigénnyel azt meg lehet oldani egyszerűbben is…